Hetast

Bjurman rankar hetaste svenskarna i NHL

HOCKEY

NEW YORK. De två största kanske pensionerar sig.

Men det gör inte så mycket.

NHL är fullspäckat av svensk stjärnglans i alla fall.

Henrik Zetterberg har till exempel alla chanser att etablera sig som en av ligans verkliga superstars, konstaterar Per Bjurman när han listar de hetaste blågula essen inför den stundande säsongen.

Visst, det vore trist om både ”Foppa” och ”Sudden” lägger av – sam­tidigt.

Särskilt som bägge två ger intryck av att ha så mycket stor hockey kvar i sina – åtminstone i det ena fallet – halvkvaddade kroppar.

Men även om en synnerligen ärorik era med??de herrarna tar slut behöver de som värnar den svenska statusen i NHL inte börja knapra Sobril.

Vi har fortfarande en hel skvadron spelare som kan försvara de blågula färgerna i världens bästa liga.

Här är de jag tror allra mest på i år.

FAKTA

1. Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings

Alla minns målen, finterna och det fantastiska samspelet med soul brother Pavel Datsyuk. Men det var i ett numerärt underläge Henrik Zetterberg blev en av de verkligt stora NHL-stjärnorna.

Den fjärde finalmatchen mellan Detroit och Pittsburgh i våras stod på klassiskt vis och vägde när hemmalaget Penguins i mitten av tredje perioden fick chansen att spela fem mot tre i en minut och 26 sekunder. Förutsättningarna var givna. Om Penguins kvitterade vad som just då var ett 2–1-överläge för Detroit skulle de sannolikt vända matchen – och måhända hela finalserien.

Men Red Wings-coachen Mike Babcock skickade ut svensktrion Nicklas Lidström, Niklas Kronwall och just ”Zäta” – och de gjorde ingenting annat än ett klassiskt byte, toppat av en sekvens för historieböckerna.

Sidney Crosby hade i praktiken redan gjort mål och börjat ta sats för att jubla, men precis när han skulle trycka in kvitteringspucken dök Carl Henrik Zetterberg från Njurunda upp från ingenstans och petade bort det chockerade underbarnets klubba. I exakt – exakt! – rätt ögonblick.

Där och då insåg hela världen att ”Zäta” är ett geni. Och i år blir han bara bättre. Jodå, vid 28 års ålder är han fortfarande under utveckling. Det betyder superstar-status den här säsongen, det.

2. Nicklas Lidström, Detroit Red Wings

Hinner visst fylla 39 år under säsongen. Men Nicklas Lidström kan ju inte bli gammal. Eller är det någon som på allvar tror att han inte har ytterligare en Norris Trophy-säsong under bältet? ”Lidas” kommer att vara lika smart, lika elegant, lika självklar i sin pondus tills han lägger av. Och det gör han först efter nästa säsong.

3. Henrik Lundqvist, New York Rangers

De där bräckliga knäna oroar, men om de håller hela säsongen händer det nog nu. Att Kung Henrik inte bara gör några makalösa matcher här och där; han radar upp i dem i en lång, kontinuerlig serie.

4. Nicklas Bäckström, Washington Capitals

Som Capitals-ägaren Ted Leonsis sa efter slutspelet i våras: Det var en pojke som kom hit, det är en man som lämnar oss. Den mannen tar nu nästa steg och blir Ovetjkins självklare radarpartner.

5. Niklas Kronwall, Detroit Red Wings

Det handlar ju inte bara om de där bröstvärmarna mitt ute på isen, även om de förtjänar hela noveller. Under slutspelet i våras bevisade ”Kroner” att han är en förstklassig NHL-back, både defensivt och offensivt.

6. Daniel Alfredsson, Ottawa Senators

Alltid formidabel, i praktiskt taget alla sorters situationer. Men nu är ”Alfie” dessutom revanschssugen. Det kan innebära stordåd av rent hisnande sort.

7. Markus Näslund, New York Rangers

Pressen är stor på Manhattan, men det verkar inte bekymra Näslund nämnvärt. Han har alldeles uppenbart fått en nytändning efter flytten till östkusten och när spelare med sådan poten­tial får det, då tänds hopp om stora säsonger.

8. Johan Franzén, Detroit Red Wings

Tänk om ”The Mule”-effekten håller i sig. Behöver jag säga mer?

9. Kristian Huselius, Columbus Blue Jackets

Äntligen slipper ”Husse” ur diktatorn Mike Keenans grepp. Istället får han chansen att blomma ut ihop med Rick Nash i Ohio. Jag tror att det blir hur lyckat som helst.

10. Patrik Berglund, St. Louis Blues

En av ett flertal svenska rookies som mycket väl kan slå igenom med ett bra år direkt. Andra är Patric Hörnqvist i Nashville, Fabian Brunnström i Dallas, Jonathan Ericsson i Detroit, Niclas Hjalmarsson i Chicago, Oscar Möller i Los Angeles och Mikael Backlund i Calgary .