Pingvinerna har landat i Sverige

Crosby: Det känns häftigt att vara här

Foto: Reuters
Pittsburgh Penguis lagkapten Sidney Crosby.
HOCKEY

Efter en åtta timmar lång flygresa landade NHL-laget Pittsburgh Penguins på Arlanda på söndagsförmiddagen.

Men trots tröttheten var humöret på topp.

– Det känns häftigt att vara här, säger storstjärnan Sidney Crosby till TT.

I våras föll Pittsburgh Penguins i Stanley cup-finalen mot Detroit Red Wings.

Vägen mot revansch går via Stockholm. Nästa helg börjar den 82 matcher långa grundserien med ett dubbelmöte i Globen, lördag och söndag, mot Ottawa Senators.

Den väldige (208 cm/115 kg) backen Hal Gill var först ut av spelarna på svensk is och öppnade med att gallskrika ”oh, my god” inför de slitna läktarna på Hovet.

Anledningen – ett par nya helt oanvända skridskor.

Tanken var att Penguins efter flygresan bara skulle ”svettas av lite” med en kort träning, men passet varade i drygt en timme och en kvart.

– Vi har väldigt kul ihop, vi kan träna länge om ingen säger åt oss, säger målvakten Marc-André Fleury, där han sitter i det NHL-mässigt inredda omklädningsrummet i Globens inre.

– Det jobbigaste var nästan den långa vandringen (från Hovet) hit, säger han med ett trött leende.

Något turistande redan första dagen är inte att tala om.

– Vi ska försöka hålla oss vakna i första hand. Vi är slitna just nu, men det bästa är att anpassa sig till tidsomställningen direkt, och försöka somna i normal tid på kvällen, säger Fleury.

Lagets lagkapten, tillika en av sportens absolut bästa spelare just nu, Sidney Crosby, hade dock ingenting negativt att säga om idén att låta NHL-säsongen starta i Europa.

– Vi är privilegierade som får göra det här. Vi fick spela mot Buffalo utomhus i vintras (”vinterklassikern” inför över 71 000 åskådare), och nu får vi åka till Stockholm. Det är ett stort äventyr men också ett stort ansvar. Vi ska göra allt för att bjuda publiken på så bra hockey som möjligt, säger Crosby.

Han var dock osäker på vad han och laget hade planerat att göra på den lediga tiden i Stockholm.

– Jag tror att Hal Gill varit här förut. Vi får se vad han hittar på, det brukar bli roliga saker när han får bestämma, säger Crosby.