Sergej Gonchar borta i ett halvår

”Bästa beslutet för Sergej”

HOCKEY

Pittsburgh Penguins är i Stockholm, men Sergej Gonchar, 34, är inte på plats. På torsdag genomgår backklippan en axeloperation som tvingar honom att vila från ishockeyn i upp till sex månader.

– Han kommer att komma tillbaka stark efter operationen, säger klubbens general manager Ray Shero.

Foto: Bildbyrån
Borta i 6 månader Penguinsbacken Sergej Gonchar tvingas till en axeloperation.

Den 34-årige backen var en stor anledning till att Pittsburgh nådde hela vägen till Stanley Cup-finalen i fjol med sina 12 mål och 53 assist. Det placerade honom som tvåa i poängligan för backar efter Nicklas Lidström som hade 70 poäng. Säsongen innan gjorde Gonchar 67 poäng (13 mål 54 assist), men nu tvingas alltså laget klara sig utan honom. Han skadade sig i träningsmatchen mot Tampa Bay den 20 september och hade hoppats slippa operation.

– Det är alltid svårt att förlora en talangfull spleare och ledare en längre tid, men vi är övertygade om det det här är det bästa beslutet för Sergej, säger Ray Shero i ett uttalande.

Dags för Letang

Förutom Gonchar så saknar laget även Ryan Whitney som också opererats och kommer att vara borta åtminstone fram till januari. Nu kommer det antagligen falla ett större ansvar på 21-årige Kristopher Letang som förra året gjorde 6 mål och 11 assist på 63 matcher förra säsongen. Även nyss 28 år fyllda Brooks Orpik kommer att få bära ett tungt lass i år.

– Sergej kommer att komma tillbaka starkare efter sin operation. Under tiden så kommer vi att lita på att våra andra backar kliver fram under hans frånvaro, säger Shero.

ARTIKELN HANDLAR OM