Oscar Möller får stanna i Kings

”Han har verkligen gjort det svårt för oss”

HOCKEY

Oscar Möllers sensationella höst går vidare. Sent på fredagen svensk tid beslutade Los Angeles Kings klubbledning att 19-åringen får stanna i NHL.

– Han har verkligen gjort det svårt för oss, säger Kings general manager Dean Lombardi.

Foto: FOTO: AFP
Oscar Möller.

Natten mot fredagen deltog Oscar Möller i sin nionde NHL-match för Los Angeles Kings. Efter det tvingades klubbledningen välja: skicka tillbaka Spångasonen till Chilliwack Bruins i juniorligan WHL eller behålla honom i NHL, där hans kontrakt i så fall skulle träda i kraft.

Sammanträdde i går

General managern Dean Lombardi och coachen Terry Murray sammanträdde på fredagen kring svenskens framtid. Beslutet blev att satsa vidare på Möller.

– Det främsta skälet till det är sättet han har spelat på. Han har verkligen gjort det svårt för oss, vilket är bra, antar jag, säger Dean Lombardi till Los Angeles Times.

– Dessutom, som med alla unga spelare, handlar det inte bara om huruvida han kan spela på den här nivån. Det handlar också om mogenhet, om vi tror att han kan bli för bekväm. Men det har aldrig varit något problem med Oscar.

Oscar Möller lämnade Djurgården som 17-åring för spel i Chilliwack. Sommaren 2007 draftades han i den andra rundan av Los Angeles Kings. Därefter har karriären stegrat.

Mårts förloraren?

När han anlände till Los Angeles rookieläger ansågs hans chanser att ta en ordinarie NHL-tröja vara obefintliga. Möller visade dock att varken hans storlek (180 centimeter) eller ålder kunde stoppa honom. Efter ett framgångsrikt träningsläger fanns han överraskande med i Kings laguppställning när säsongen drog i gång. Nio matcher senare har han gjort två mål och två assist – och kan titulera sig NHL-proffs.

Roligt för honom, men mindre kul för det svenska juniorlandslaget. Oscar Möller förväntades bli en nyckelkomponent i Pär Mårts lagbygge i JVM i Ottawa under jul- och nyårshelgen. Nu är det ytterst tveksamt om han kommer att vara tillgänglig då.