Flygande start i NHL för Brunnström och Hörnqvist

1 av 2 | Foto: AP
Patric Hörnqvist har börjat sin första NHL-säsong på ett övertygande sätt…
HOCKEY

Den ene har skapat rubriker från första början medan den andre mer har smugit i gång.

Det gemensamma är att både Fabian Brunnström och Patric Hörnqvist nämns som utmanare till priset som årets rookie i NHL.

– Kul att folk tror på en, men jag känner ingen press, säger Hörnqvist.

Båda Brunnström och Hörnqvist har börjat säsongen bra och ligger topp 10 i rookieligan.

För experterna är det inte det minsta överraskande.

Branschorganet The Hockey News hade inför säsongen med bägge två i en sammanställning över de tio hetaste spelarna till titeln som årets rookie, Calder trophy.

– Det är så klart kul att bli uppmärksammad på det sättet, men samtidigt har ju säsongen bara börjat så man får väl vänta ett tag innan man börjar prata om det, säger Brunnström.

Bara två svenskar har fått priset – Peter Forsberg 1995 och Daniel Alfredsson året efter. Nicklas Bäckström blev tvåa förra säsongen efter Patrick Kane, Chicago.

Men konkurrensen är stenhård den här säsongen med många nykomlingar som förväntas bli framgångsrika.

Lyckad start

Brunnström fick en drömdebut i NHL då han gjorde hattrick i sin första match – mot just Hörnqvists Nashville. På tio matcher har han gjort fem mål och leder målligan för rookies.

Den odraftade skåningen skapade rubriker i våras då över 20 NHL-klubbar jagade honom. Till slut stod valet mellan Dallas, Detroit och Montreal. Det blev Dallas, bland annat för att trion Loui Eriksson, Joel Lundqvist och Nicklas Grossman, fanns där.

– Det var en av anledningarna. Det är så klart skönt, de hjälper till om det är något man undrar över. Vi bor nära varandra och går ut och käkar middag, berättar han.

Extra år

Hörnqvist är ensam svensk i Nashville och har kommit i gång med poängproduktionen på sistone. Fyra av hans fem poäng (2–3) har kommit i de fyra senaste matcherna. Hörnqvist draftades av Nashville 2005, hade chansen att flytta över till förra säsongen men valde att stanna i Djurgården ett extra år. Medan Brunnström bara hunnit med en elitseriesäsong med Färjestad och spelat tre landskamper med Tre Kronor har Hörnqvist drygt tre elitseriesäsonger och två VM-turneringar med sig i bagaget.

– Jag är glad att jag tog extraåret i elitserien, annars hade jag garanterat fått börja i farmarlaget. Jag kände att jag inte var riktigt redo mentalt och hockeymässigt att åka över. Nu har det bara varit kul, spelet passar mig bra. Det är fart och fläkt och mycket målchanser, säger Hörnqvist.

”Lära mig gå på mål”

Fabian Brunnström har jobbat mycket med att spela rakare.

– Jag har försökt lära mig är att gå på mål hela tiden. Det är det som skiljer i spelet hemifrån, säger Brunnström.

Om Brunnström och Hörnqvist är väntade i toppen av rookieligan heter den stora svenska överraskningen Oscar Möller. Den 19-årige stockholmaren har inte bara tagit en plats i Los Angeles Kings, utan också gjort fyra mål och sex poäng på tio matcher.

Göran Sundberg/TT