Strålman och Toronto föll mot Boston

HOCKEY

Svenska succéer på Manhattan och i Detroit i natt.

Men på övriga tre arenor var det något lugnare sett med blågula ögon.

Foto: FOTO: REUTERS
Anton Strålman och Mike Van Ryan.

Henrik Lundqvist och Fredrik Sjöström var NY Rangers hjältar när Ottawa knäcktes med 2-1 i Madison Square Garden (se separat artikel).

De sju svenskarna med Niklas Kronwall i spetsen likaså när Detroit Red Wings fällde Edmonton med 4-0 i Joe Louis Arena (se ytterligare annan artikel).

I nattens övriga fajter noterades tre svenskar för passningspoäng utan att för den delen ha matchavgörande roller.

Anton Strålman hade en assist när Toronto föll hemma i Air Canada Centre mot Boston med 2-3. Främsta anledningen till Bruins seger var målvakten Tim Thomas. Den förre AIK-spelaren räddade 28 skott och blev vald till matchens lirare.

Per-Johan Axelsson spelade i drygt 17 minuter och i Toronto fick Alexander Steen bara knappt tio minuter på isen. Jonas Frögren missade återigen en match efter att senast gjort comeback mot NY Rangers.

Boston har verkligen hittat formen tidigt denna säsong och har nu elva segrar på de inledande 18 matcherna och leder med det Northeast Division.

Toronto hade inför matchen varit på en veckolång bortaturné och kom till hemstaden bara 24 timmar innan nedsläpp.

Daniel och Henrik Sedin assisterade fram till Pavol Demitras 1-0 redan efter 49 sekunder spel av den första perioden. Men där tog det roliga slut för Vancouver Canucks i bortamötet mot New York Islanders.

Under resterande 59.17 av ordinarie tid samt fem minuters förlängning och tre straffar lyckades inte bortalaget hitta nätmaskorna igen. Joey McDonald i Islanders-målet var omutligt och räddade 31 skott plus straffarna.

NY Islanders vann alltså med 2-1 och knep två viktiga poäng.

- Du vill inte släppa in ett tidigt mål, men det är bara att fortsätta koncentrera sig och inte ge upp nummer två också. Vi svarade upp verkligen bra. Vi var tvungna att gå ända till straffar för att få den andra poängen, men det var hårt jobbat, sa Joey MacDonald om chockstarten.

Vancouvers back Alexander Edler missade andra raka matchen på grund av influensa. Däremot spelade Mattias Öhlund - en av tre Canucksspelare som kom över 24 minuter i speltid.

Ni har hört det förutom, ni får höra det igen: San Jose Sharks vann.

I natt kom 16:e segern på 20 matcher - en fantastisk start på säsongen från hajarnas sida - när Nashville enkelt besegrades med 4-1 (2-0, 2-0, 0-1) på bortais.

Den enda svensken på isen, Sharks-backen Douglas Murray, spelade i 17.21 och hade +2 i plus/minus-statistiken.