”Äntligen är jag hemma igen...”

Patrick Roys tröja hissades i Ball Centre

Foto: FOTO: AFP
hyllningen Samtliga spelare hade "Roy" skriver på ryggen.
HOCKEY

Han lämnade klubben i vredesmod 1995. I går återvände Patrick Roy till Montréal och fick ta emot fansens hyllningar när hans tröja hissades upp i taket av Bell Centre.

– Äntligen är jag hemma igen, sade målvaktslegendaren.

Foto: FOTO: REUTERS
Patrick Roy.

Mellan 1984 och 1995 ledde Patrick Roy Montréal Canadiens till två Stanley Cup-segrar. Trots det har inte allt varit frid och fröjd mellan spelaren och klubben.

Den 2 december 1995 blev Roy förödmjukad i en tvåsiffrig förlust mot Detroit Red Wings i dåvarande hemmaarenan Forum. Coachen Mario Tremblay vägrade till en början att byta ut Roy. När målvakten slutligen tilläts lämna kassen gick han fram till lagets president Roland Corey och förkunnade att han hade spelat sin sista match för klubben.

Vinstrikaste målvakten

Några dagar senare tradades han till Colorado Avalanche, där han vann ytterligare två Stanley Cup och blev den vinstrikaste målvakten i NHL:s historia.

Relationen mellan Patrick Roy och Montréal Canadiens har varit frostig under många år. Men i somras tinade den upp när klubben meddelade att Roys nummer 33 skulle förevigas i Bell Centre.

I natt genomfördes ceremonin. Inför 21 273 jublande åskådare pensionerades Patrick Roys tröja.

”Har kommit hem”

– Jag tycker verkligen att vi har lagt min sista match här bakom oss. Jag har varit redo att gå vidare under en längre tid nu, förkunnade Roy.

– Det var skönt att kunna säga att jag har kommit hem, för jag tror verkligen på det. Jag är fruktansvärt lycklig över att få bära den här tröjan här.

Patrick Roy vann Stanley Cup med Montréal 1986 och 1993 samt med Colorado 1996 och 2002. I dag äger och driver han juniorlaget Québec Remparts i Quebec Major Junior Hockey League.