”Vore kul med en OS-repris”

Foppa talar ut om framtiden, drömmen att spela med Sudden & Dubai-partyt

Foto: FOTO: JIMMY WIXTRÖM
Peter Forsberg.
HOCKEY

NHL närmar sig den gräns där klockan klämtar för spelare som Mats Sundin och Peter Forsberg.

Kommer de tillbaka?

– Jag hoppas att Sudden spelar igen. Och jag har inte gett upp. Det vore kul att göra något OS eller VM tillsammans igen, säger Peter Forsberg till Sportbladet.

Men just nu sitter Peter Forsberg i solen i Dubai och Mats Sundin har valt värmen i Los Angeles. Och det känns tomt i ett hockey-Sverige där Foppa och Sudden blivit två av hockeyhistoriens största varumärken.

Visst finns fortfarande stora svenska namn i NHL, men de lider av samma förbannelse som de tennisspelare som kom efter Björn Borg och de alpina skidåkare som kom efter Ingemar Stenmark.

Även om de når samma klass, når de aldrig samma berömmelse eller plats i folkets hjärta.

Peter Forsberg har valt att ligga lågt hela hösten. De få gånger hans namn nämnts har varit då hans travhäst Adrian Chip gör succé.

Hockeyn har det varit tyst om.

– Men det har varit bäst att hålla sig undan. Jag har inte haft något nytt att rapportera.

”Kommer närmare slutet”

Men du har inte gett upp?

– Nej. Jag försöker. Jag tränar. Jag letar efter lösningar. Jag har inte varit på is än, men det är inte så att jag bara tagit ledigt ett halvår. Det går inte bara att hoppa av. Den dag jag bestämmer mig för att sluta kommer jag att meddela det.

– Men jag vill spela hockey. Jag skulle spela i Svedjeholmen bara jag fick ordning på foten. Spela bara för att det är kul.

I vilken division ligger Svedjeholmen?

– Ah, jag vet faktiskt inte. Men så roligt skulle det vara att komma tillbaka.

Foppa gjorde en sensationell comeback i Colorado och NHL i fjol i ett läge då många räknat ut honom. Han gjorde succé de matcher han kunde spela. På nio matcher i grundserien gjorde han 14 poäng (1+13). Han – och NHL-bossarna – vet att det finns där bara kroppen fungerar.

Hans unika talang gör att han fortfarande kan kliva ut på en NHL-is och dominera.

– Men det är klart att slutet kommer närmare så länge inget händer, säger Foppa.

– Under tiden tränar jag på och håller mig i form, men jag avstår inte från att göra andra saker.

Just nu är han i semesterparadiset Dubai, där världens lyxigaste hotell invigdes i veckan.

På jätteparty

The Palm Atlantis, som ligger på en konstgjord ö och har över 1?500 rum, en del under vatten med tropiska fiskar och hajar utanför fönstret.

Invigningspartyt beräknas ha kostat 32 miljoner dollar – 250 miljoner svenska kronor – med 2?000 inbjudna skådespelare och idrottsstjärnor.

Kylie Minogue uppträdde i en timme och den totala kostnaden för framträdandet gick på 32 miljoner kronor – det dyraste scenframträdandet i historien.

– Det går ingen nöd på mig. Jag gör saker och reser väldigt mycket. Det är inte så att jag sitter i en koja och väntar på att allt ska bli bra. Samtidigt är jag förberedd på om det inte skulle funka med foten. Det är helt okej.

Både du och Sudden försvann samtidigt. Vad tror du om Sudden? Blir det någon comeback?

– Jag hoppas verkligen att han kommer tillbaka. Han är fortfarande en otroligt bra hockeyspelare. Jag har spelat med Mats hundratals gånger och det har alltid gått bra. Det vore kul att få göra det igen.

Men just nu kan världen bara vänta.

ARTIKELN HANDLAR OM