Huselius bakom skrällseger i natt

Men efteråt snackade alla om 20-årige Mason

Foto: FOTO: AFP
Steve Mason.
HOCKEY

Columbus Blue Jackets har aldrig nått slutspelet i NHL.

Men i natt visade klubben att man är redo att ta klivet i år. NHL:s överlägset bästa lag San Jose Sharks besegrades på hemmaplan med 2-1 efter övertid.

I huvudrollerna: en svensk och en respektlös rookiemålvakt.

Steve Mason är 20 år och gör sin första säsong i NHL. I november utsågs den storväxte målvakten till månadens rookie i ligan – och frågan är om han inte spelade till sig också decembers utmärkelse i natt.

Han stod för 47 räddningar mot Sharks, som testade honom på alla tänkbara sätt.

– Jag tyckte vi hade övertaget för det mesta, säger Sharks ende målskytt Devin Setoguchi till AP. Vi hade chanser, men deras målvakt gjorde en stormatch.

Spektakulär insats

Stormatch var bara förnamnet – Masons insats var närmast spektakulär.

– För att slå såna här lag behöver vi att målvakten är vår bäste spelare – och det var han, säger Blue Jackets tränare Ken Hitchcock, som fick sig en fin 57-årspresent i och med segern.

Sharks tog ledningen i början på den tredje perioden efter att veteranen Rob Blake skjutit för styrning och Setoguchi påpassligt fått klubban på pucken.

Hemmalagets Michael Peca ordnade övertid med sin kvittering efter 12.32.

I sudden death klev Kristian Huselius in i handlingen.

När Sharks låg på för ett avgörande fick han loss pucken och kom i ett två mot ett-läge tillsammans med R.J. Umberger. Den svenske pucktrollaren visade prov på skicklighet när han fick fram passningen förbi den täckande backen och Umberger kunde raka in pucken i öppet mål.

”Hade öppet mål”

– Det var fantastiskt bra gjort av Huselius, säger Umberger. Han lurade backen mot sig och när passningen kom fram till mig var Nabokov ur position och jag hade öppet mål.

Segern var Columbus fjortonde för säsongen och klubben är nu bara en poäng från den åttonde och sista slutspelsplatsen i Western Conference.

Sharks förlängde sin svit till femton matcher med minst en poäng – elva segrar och fyra övertidsförluster har det blivit sedan den 9 november.