Tacklingen som gjorde Murray till en kändis

”Jag har jobbat hårt för att lyckas”

Foto: Peter Wixtröm
Murray manglar Morozov.
HOCKEY

Det var en tackling som släckte motståndaren och väckte en hel nation.

Över en natt blev Douglas Murray kändis hemma i Sverige.

– Jag har jobbat hårt för att lyckas, då är det kul att få uppmärksamhet, säger han.

Foto: Mark Avery
Douglas Murray.

En del skakade på huvudet och avfärdade honom som en buse.

Men de allra flesta fick en ny favorit. Tacklingen på ryske stjärnan Alexej Morozov den där majnatten borta i VM-turneringen i Kanada gjorde den hårdföre San Jose-backen till en kultfigur bland svenska hockeysupportrar. Den gav Murray matchstraff och avstängning, helt felaktigt visade repriserna.

Han klev ut från isen – och in i svenska hem.

En tidigare okänd Stockholmskille som precis fått sitt genombrott i San Jose Sharks i NHL efter en tio år lång karriär i skol- och farmarlag i USA efter flytten från Djurgården som 17-åring.

– Jag ska inte sticka under stol med att det är kul att få uppmärksamhet. Speciellt med min spelstil. Lokalt har jag alltid fått uppmärksamhet i de lag jag spelat, men för det mesta är det de som gör mycket poäng som blir kändisar.

”Inte lika privat”

TT: Hur blev ditt liv efter VM?

– Man kan väl inte vara lika privat som jag var tidigare hemma i Sverige. Men det är kul. Fördelarna är att man får göra roliga saker och träffa roliga personer. Baksidan är ju att man syns mer. Man får tänka på vad man gör, men jag uppför mig så bra jämt så det är ingen fara, säger han och skrattar.

Douglas Murrays morfar heter Lasse Björn, tvåfaldig världsmästare i Tre Kronor på 50-talet. Precis som morfar är han känd för sin tuffa spelstil. Murray ger alltid järnet och hatar att förlora. Han tror själv att hans osvenska spelstil gjort att många gillar honom.

– Definitivt. Det är väl inte så vanligt och sedan tror jag säkert att det är tack vare You tube. Folk går in och kollar hur jag spelar här borta. Det är ju inte så många svenskar som slåss så hyfsat ofta, säger han.

Jättekontrakt

Han är fortfarande poänglös den här säsongen, men det är hans defensiva kvaliteter som räknas och Murray är en av ligans mest fruktade tacklare. Med 70 tacklingar är han främst i laget med god marginal.

San Jose har gått som tåget under hösten och blev i veckan historiskt som det lag som tagit flest poäng genom tiderna under de 30 första matcherna. Det har blivit 25 segrar och 52 poäng. Det tidigare rekordet hade Boston från säsongen 1929-30.

– Vi har ett kanonlag som kan gå hela vägen. Nye coachen (Todd McLellan, tidigare assisterande i Detroit) har gett ny energi till laget. Tidigare har vi varit alldeles för ojämna, säger Murray som i somras, med ett år kvar på kontraktet, skrev en förlängning från och med 2009 och i fyra år framåt – värt drygt 80 miljoner kronor.

– Det känns fantastiskt. Det är fruktansvärt mycket pengar och kan jag förvalta dem så klarar jag mig för livet. Att ha ett jobb i fem år till ger lugn och självförtroende.

Det tog sin tid – men nu har han gjort sig ett namn.

FAKTA

Douglas Murray

Född: 12 mars 1980 i Bromma.

Längd/vikt: 190 cm/109 kg.

Klubbar i karriären: Djurgården J20, New York Apple Core (EJHL), Cornell Big Red (ECAC), Cleveland Barons (AHL), Worcester Sharks (AHL), San Jose Sharks.

NHL-karriären: Debuterade den 2 december 2005 mot Buffalo borta, har spelat 160 grundseriematcher (1 mål–13 assist–14 poäng) och 13 slutspelsmatcher (1–1–2) med San Jose. (TT)

TT