Nilsson sågas hårt – av egna coachen

”Vi har daltat med honom och pratat med honom”

Foto: AP
Robert Nilsson får hård kritik för sina insatser i Edmonton.
HOCKEY

Robert Nilsson fick en hård julklapp av coachen Craig MacTavish. Den bestod i en offentlig sågning och en plats på läktaren i nattens möte med Phoenix Coyotes.

– Han visar inte nog med vilja i sitt spel. Det är något som har plågat honom genom hela karriären, säger Edmontoncoachen.

Robert Nilssons karriär har varit en berg- och dalbana sedan han kom till Edmonton från New York Islanders våren 2007. Den talangfulle centern skickades omgående till farmarlaget efter bytesaffären, men lyckades under fjolårssäsongen arbeta sig till en ordinarie plats i Oilers laguppställning. Det gav honom ett treårskontrakt värt 5,5 miljoner dollar.

Den här säsongen har framgångarna uteblivit. 23-åringen har bara gjort tio poäng på 27 matcher och i helgens match mot Anaheim Ducks fick coachen Craig MacTavish nog. Han bänkade svensken i tredje perioden och valde därefter att köra ett av sina beprövade knep: motivation genom offentlig förödmjukelse.

– Jag förväntade mig mer av honom. Han fick en fantastisk möjlighet när han fick spela med vår bäste forward (Ales Hemsky), men han visar inte nog med vilja i sitt spel. Det är något som har plågat honom under hela karriären hittills, självgodheten och laissez faire-attityden, säger MacTavish till Edmonton Sun.

– Vi har daltat med honom och pratat med honom, haft möten om intensitet, vilja, fitness och arbetsmoral i jämförelse med andra spelare som har liknande attribut, men som får ut helsickes mycket mer ur sitt spel.

Craig MacTavish har tidigare under säsongen gett forwardsduon Dustin Penner och Kyle Brodziak liknande behandlingar. I deras fall gav det resultat. Bägge spelade upp sig. I Robert Nilssons fall blir det svårt. I natt hade han placerats på läktaren när Edmonton besegrade Phoenix med 4-2.

Svensken hävdar i alla fall att han har tagit till sig MacTavishs budskap.

– Det är aldrig kul att bli petad. Jag vet vad jag måste göra för att komma tillbaka och bevisa att jag kan producera och hjälpa laget att vinna varje kväll, säger han till Canadian Press.