Edlers solomål sänkte Ottawa

Foto: AP
Alexander Edler.
HOCKEY

Det var mycket svenskt när Vancouver slog Ottawa med 3-0 i morse.

Henrik Sedin hade 1+1, Daniel Sedin en assist och Mattias Öhlund ett felfritt defensivt jobb.

Men det var den fjärde svensken, Alexander Edler, som stod för matchens prestation.

Hans solomål till 3-0 gav stående ovationer i GM Place.

– Mina lagkamrater kallade mig Bobby Orr, sa Edler.

Henrik Sedin satte första målet 8.17 in i den första perioden. Svensken assisterades av kedjekompisen Pavol Demitra och lyckades på det andra försöket få in pucken bakom Ottawas målvakt Martin Gerber.

Vid 2-0-målet halvvägs in i matchen var rollerna ombytta. Demitra gjorde målet assisterad av först Henrik och sedan - mycket vackert - av Daniel Sedin.

När Alexander Edler med sitt tredje mål för säsongen sköt 3-0 17.10 in i mittenperioden var matchen i praktiken avgjord.

Bobby Orr-kopia

Och vilket mål 22-årige Edler stod för - ett som till och med legendariske backen Bobby Orr skulle varit stolt över!

Edler tog tag i pucken bakom eget mål, fintade bort Ottawas Mike Fisher, skrinnade upp för isen, passerade Nick Foligno och Dany Heatley innan han drog till med ett hårt slagskott från knappt 20 meter (strax innanför blå linjen).

Pucken gick i mål lågt på Gerbers klubbhandssida. De 18,630 (fullsatt) i General Motors Place jublade och ställde sig mangrant upp för att hylla den svenske backen.

- Mina lagkamrater kallade mig Bobby Orr ett par gånger. Jag har inte sett honom spela, men vet förstås vem det är, sa Alexander Edler till TSN.

Vancouver var hetare över hela isen och vann skotten med klara 32-18. När även målvakten Curtis Sanford hade en felfri kväll (karriärens fjärde NHL-nolla) hade inte kaptenen Daniel Alfredsson och resten av spelarna i Ottawa en chans.

- Jag kan inte säga tillräckligt mycket hur bra killarna spelade i dag. Vi spelade med disciplin, struktur och med mycket fart, betygsatte Curtis Sanford till AP.

”Mycket frustration”

Detta var Senators tredje raka bortamatch i en säsongens längsta turné som totalt innefattar åtta bortamatcher. Värst av allt: turnén har börjat på sämsta tänkbara sätt - med tre raka förluster (4-6 mot Philadelphia, 3-6 mot Calgary och nu 0-3 mot Vancouver).

Inte nog med. Ottawa är nu uppe i totalt tolv (12!) raka förluster på bortais.

- Det är mycket frustration i omklädningsrummet. Vi försöker ge oss själva chansen varje kväll, men vi lyckas inte spela bra i 60 minuter. Vi måste jobba vidare och komma på ett sätt, sa Daniel Alfredsson till AP.

Mats Sundin har ännu inte anlänt till Vancouver. Han skulle varit på plats i lördags, men på grund av flygtrubbel från Sverige kommer “Sudden” att göra första träningspasset med sina nya lagkamrater på tisdag.