Canucks-experten: Äntligen har laget fått vad som saknats

HOCKEY

VANCOUVER. Glöm bort de där snöstormarna som slog till förra veckan och lamslog trafiken. Glöm bort den pågående ångest som präglar Kanadas osäkra ekonomi. I Vancouver i går fanns det bara ett ämne som sysselsatte invånarnas hjärnor:

När anländer Mats Sundin? Med vilket flygbolag? Vilken tid? Och vad kommer han att säga?

Från den sekund då Cancouver Canucks ERBJÖD ett två år långt, 20 miljoner dollar stort kontrakt för den kontraktslöse 1 juli i år så har intressemätaren gått genom taket. Allt för att hoppet om att laget äntligen kanske skulle få det det saknade – en riktigt stor och dominerande center i förstakedjan.

Utsedd till frälsare

Sundin är förvisso inte påven, men han är redan utsedd till frälsare för en rörelse som inte har lyckats knipa en enda Stanley Cup-trofé en enda gång under sina 38 år i branschen.

Så, då kan ni kanske förstå, att när Sundin valde att skriva på ett kontrakt, som om han hade spelat hela säsongen hade varit värt 8,6 miljoner dollar i stället för ett sämre bud från New York Rangers, så började drömmar om en slutspelssuccé ta form hos de lokala hockeyfansen.

Och varför inte?

Kommer att vänja sig snabbt

Sundin må vara 37 år gammal, men den hållbara svensken är en poängproducerande maskin med 1 321 poäng på 1 305 NHL-matcher. Han kommer att smälta in hur bra som helst i ett omklädningsrum som redan innehåller fyra av hans landsmän – Henrik och Daniel Sedin, Mattias Öhlund och Alexander Edler – och hans acklimatisering på isen kommer förmodligen inte alls att ta den tid som många tror.

”Jag tror inte att han behöver mycket tid på sig”, säger Canucks center Kyle Wellwood – som var kedjekompis med Sundin under delar av de föregående två säsongerna i Toronto. ”Han är en så talangfull spelare och han är i fysiskt topptrim. Vad gäller timing och såna saker så är det klart att det kan ta lite tid, men det gäller för alla. Men om vi ser till spelet så är jag säker på att han skulle vara bra även om han hoppade in redan i natt.”

Tränar med laget i dag

Sundin, 37, kommer att träna med Canucks på morgonen i dag och efter det kommer han att ha presskonferens. Först då kommer tränaren Alain Vigneault att ha en klar bild över den 196 långe och drygt hundra kilo tunge bjässen – och kunna ge ett svar på när han är redo för sin första match.

Även om Canucks hela tiden har varit försiktiga i sina spekulationer och sagt att Sundin nog behöver tid på sig att acklimatisera sig och inte kommer att spela match på ännu en vecka – Canucks har Nashville på torsdag och Atlanta på fredag innan de tar emot Dallas på söndag – så finns det anledning att tro att debuten sker tidigare än väntat.

”Han verkar vara en kille som är i toppform och han har inte haft speciellt mycket skador”, säger Canucks forward Daniel Sedin som förmodligen kommer att bilda p ower play-formation tillsammans med Sundin. ”Jag tror att han är redo att spela på en gång – och att han kommer att vara bra. Han kommer att vara ruggigt bra för oss i power play och han är alltid farlig med sitt skott. Men också med sina tekningar. Han kan allt.”

Och Wellwood borde veta.

För två säsonger sedan gjorde han 42 poäng på 48 matcher i Maple Leafs och drog otrolig nytta av att spela med den mångsidige Sundin. ”Han är så dominerande i att få pucken mot mål, så till och med när han stöter på en motspelare eller kommer ur vinkel så måste du åka mot mål, för du v e t att pucken kommer att vara där”, säger Wellwood, som förmodligen kommer att spela i samma femma som Sundin. ”Det är bara en fråga om att hitta den.”

FAKTA

Experterna om Sudden

Iain Macintyre, Vancouver Sun

Hur är intresset för Mats Sundin?

– Gigantiskt och det är nog det som är Sundins största problem. Fansen tycker redan att Vancouver är ett bra lag och med honom siktar alla mot stjärnorna. Men Mats är van, han har ju haft den rollen förut. Det kommer nog att gå bra.

Hur höga är dina förväntningar?

– Sundin är inte den bästa poänggöraren i NHL, men han har visat år efter år att han kan producera. Det tror jag att han kommer att göra här också. Han kommer inte, tror jag, att få någon kaptensroll i laget, men han kommer att visa vägen med sitt spel på isen.

Brad Ziemer, Vancouver Sun

Hur är intresset för Mats Sundin?

– Intresset är otroligt stort för honom. I senaste hemmamatchen var det några i publiken som bar Sundins Toronto-tröja. När personerna visades på storbildsskärmen applåderade och skrek folk. Det var länge sedan förväntningarna på en spelare var så höga i Vancouver.

Hur höga är dina förväntningar?

– Han har gjort mycket bra i Toronto och det kommer han säkert att göra här också. Men frågan är hur snabbt han kan komma i form och är han verkligen lika bra som i fjol i Toronto? Jag vill se honom i ett par matcher innan jag kan säga någonting om mina förväntningar.

Jason Botchford, Vancouver Province

Hur är intresset för Mats Sundin?

– Intresset för honom är givetvis stort. Det var länge sedan en så bra spelare kom till Canucks. Laget är redan bra, tycker alla, och med Sundin i truppen stiger förväntningarna ytterligare. Han har mycket att leva upp till om man frågar fansen, det står helt klart.

Hur höga är dina förväntningar?

– Vi får väl vänta och se. Han har ju inte spelat ishockey på nio månader och det är lång tid det. Jag har sådär lagom stora förhoppningar på honom. För mig räcker det om Sundin kommer in som en stabil kvalitétsspelare. Resten är bonus. Jag är nyfiken hur han fungerar med sedinarna.

Elliot Pap, Vancouver Sun

Hur är intresset för Mats Sundin?

– Fansen hoppas givetvis att han ska komma och hjälpa laget, men samtidigt finns det en del som är skeptiska. Att hoppa in mitt under säsongen är svårt, det har historien lärt. Men Mats Sundin är ett stort namn i Nordamerika och för mig sig respekt.

Hur höga är dina förväntningar?

– Ärligt talat så har jag inte så stora förväntningar på honom, eftersom han ligger efter i träningen. Det kommer att tröja veckor innan han kan prestera på en bra nivå. Sedan har han som sagt historien emot sig. Däremot är jag inte orolig för pressen. Klarar man av att vara kapten i Toronto klarar man allt.

Ben Kuzma Krönikör på The Province.

Ben Kuzma
Krönikör på The Province

ARTIKELN HANDLAR OM