”Vill känna att jag kan tillföra något”

Mats Sundins debut minst en vecka bort

Foto: AP
HOCKEY

Det kommer att ta minst en vecka innan Mats Sundin gör NHL-debut för Vancouver Canucks.

Förmodligen längre om den svenske stjärnan själv får bestämma.

– Jag vill känna att jag kan tillföra något innan det är dags, sade han.

Tolv dagar hade gått sedan Mats Sundin blev klar för Vancouver innan han äntligen var på plats i sin nya stad och redo att prata med pressen.

Det lilla mediarummet i GM Place var knökfullt med journalister och tv-kameror.

Till och med Sundin själv såg förvånad ut över uppslutningen.

– Vi är i Kanada och här är hockey nummer ett, men jag är förvånad, sade han på presskonferensen.

Stannar i Vancouver

Nu undrade alla när han kommer att spela sin första match. Något definitivt svar kom inte. Tränaren Alain Vigneault sade att Sundin inte åker med laget till bortamatcherna mot Nashville på nyårsdagen och Atlanta den 2 januari. Han är, enligt Vigneault, inte heller aktuell för spel hemma mot Dallas den 4 januari.

– Eftersom vi inte har några ordentliga träningar nu på ett tag utan spelar matcher så är det bättre att han stannar i Vancouver och tränar. Sedan har vi ett par träningar måndag-tisdag i nästa vecka och efter det får vi utvärdera läget, sade han.

Därefter spelar Vancouver borta mot Edmonton nästa onsdag. Det skulle kunna bli Sundins första match, men själv är han tveksam.

– Det låter tidigt. Jag känner mig i bra form, men naturligtvis har jag ju inte tränat på NHL-nivå utan behöver komma i gång ordentligt med skridskoåkningen och få upp tempot. Det känns ungefär som när man kommer in till träningslägret inför säsongen och då är första veckan riktigt tuff, sade han.

Ingen frälsare

Han har höga förväntningar på sig i ett Vancouver där man nu har börjat prata om att vinna Stanley cup. Laget har som bäst nått två finaler, 1982 och 94.

– Jag är ingen frälsare. Jag hoppas kunna spela lika bra som förra säsongen, det tycker jag ska vara fullt möjligt, sade Sundin som fick frågan om han tror Vancouver kan konkurrera med de bästa lagen i Western conference, San Jose och Detroit.

– Ja, definitivt. Canucks har ett bra lag som kan bli en stark utmanare i slutspelet. Men att ta oss dit är första prioritet, jag har saknat att inte få spela slutspel de senaste åren, säger Sundin som nu gör sin 18:e säsong i NHL.

Sundin började tisdagen med att presenteras för sina nya lagkamrater. Sedan deltog han i lagets matchvärmning inför matchen mot Philadelphia på kvällen. Backen Alexander Edler var ende svenske lagkamraten på isen då tvillingarna Henrik och Daniel Sedin och Mattias Öhlund valde att förbereda sig på annat sätt.

– Det var väl som en vanlig värmning, förutom att hela bortabåset var fullt med journalister, sade Edler.

Sundin hoppas att uppståndelsen kring hans egen person lägger sig nu.

– Jag vill inte komma in som ett störande moment för resten av laget. Så jag hoppas det lugnar ned sig.

Göran Sundberg/TT