Klart ”Zäta” ska ha miljonerna

HOCKEY

NEW YORK. Klart ”Zäta” ska ha ett fläskigt tioårskontrakt.

Och det lär han få också.

Till skillnad från lallarna som röstar i Jerringpriset inser ju Ken Holland att 28-åringen från Njurunda är en magnifik idrottsman.

Jag trodde först att min vän Puff skojade när han ringde och berättade att Henrik Zetterberg hamnat på niondeplats i Jerringprisomröstningen.

Uppgiften var för absurd för att kunna tas på allvar.

Men så förhöll det sig alltså.

Svenska folket tyckte att åtta svenska idrottare – bland dem en höjdhoppare som kom fyra i OS och en häcklöperska som snubblade på en häck – utförde mer imponerande prestationer än ”Zäta”.

Man tar sig för pannan.

Vann slutspelets poängliga

Alltså, jag fattar ju att NHL, som huvudsakligen pågår när svensken ligger och sover, inte har något riktigt fäste i folkdjupet. Men hockey i sig har alltid varit en av våra mest populära sporter och för fan:

”Zäta” var inte bara med och bärgade Stanley Cup åt sitt Detroit i våras – han vann hela slutspelets poängliga och fick ta emot Conn Smythe Trophy, priset som föräras slutspelets mest värdefulle spelare.

Ingen svensk idrottare var i närheten av något lika stort och beundransvärt 2008. Det är ingen åsikt. Det är ett faktum.

Ett ord:

Lallare.

En av de mest betydande

”Hank”, som de kallar honom i Michigan, kan dock trösta sig med att han snart skriver det fetaste NHL-kontrakt en svensk någonsin blivit erbjuden.

Allt tyder på att Red Wings general manager Ken Holland vill att han signerar ett tioårskontrakt, värt sammanlagt 70 miljoner dollar – i runda slängar lite drygt en halv miljard kronor.

Trots att han lidit av viss Stanley Cup-hangover under hösten, och måhända haft svårt att motivera sig i vissa matcher, vet ju Holland att medelpadingen – lika formidabel defensivt som offensivt – kommer att vara en av de mest betydande stjärnorna i NHL under större delen av det kommande decenniet.

Man önskar att Henriks landsmän hade samma insikter.

Nu är det uppehåll för det mer eller mindre meningslösa All Star-jippot.

Segt, såklart.

Men å andra sidan börjar spurten mot playoff traditionellt sett när flamsandet är över. Här är några av de stora frågorna inför upploppet:

Får vi se en positiv Sundin-effekt i Vancouver någon gång? Laget ligger farligt nära slutsspelsstrecket nu.

Kan Pittsburgh komma ur sin dvala? Det ser ut som att de får slåss med Buffalo, Carolina och Florida om de två sista slutspelsplatserna i öst.

Orkar Dallas, med sin outnyttjade potential, brotta sig in i slutspelsstriden trots allt?

Dyker Foppa upp nånstans innan trading deadline 4 mars?

Hittar det mystiska New York Rangers någonsin kontinuiteten?

FAKTA

3 HETA & en kall

3 HETA

Henrik Lundqvist, New York Rangers.

– All Star-målis

Brendan Shanahan, New Jersey Devils.

– Säsongens comeback...

Patrick Marleau, San Jose Sharks

– Äckligt bra, när han vill.

& en kall

Mats Sundin, Vancouver Canucks.

– Hittills har det blivit fel sorts effekt där uppe.