Stormatch av Oduya

HOCKEY

I skuggan av Martin Brodeurs hundrade nolla gjorde Johnny Oduya en stormatch. New Jersey-backen svarade för ett mål och en assist i 3-0-segern över Philadelphia. Därmed är han bara en poäng från att tangera fjolårets poängskörd.

Johnny Oduya.

Johnny Oduya går från klarhet till klarhet under sin tredje NHL-säsong. 27-åringen från Stockholm används flitigt av coachen Brent Sutter i ett av NHL:s främsta lag och har besvarat förtroendet genom att spela solid hockey i båda ändar av isen.

Efter söndagskvällens vinst över Philadelphia, där svensken gjorde ett mål och en assist, är Johnny Oduya bara en poäng ifrån att tangera de 26 poäng (6 mål och 20 assist) som han gjorde på 82 matcher i fjol. Skillnaden är att han nu har gjort sina 25 poäng (5+20) på 63 matcher.

Johnny Oduya förlängde också sin poängsvit till tre matcher, på vilka han har ett mål och tre assist. Under dessa matcher har han dessutom varit plus nio i plus- och minusstatistiken.

Apropå poängsviter lyckades Nicklas Bäckström förlänga sin till tio matcher på söndagen. Det återstod bara 21 sekunder av Washingtons hemmamatch mot Florida när ”Bäckis” spelade fram Aleksandr Ovetjkin det sista målet i 2-6-förlusten.

Den 21-årige centern, som är den bästa svenska poängplockaren i NHL, har gjort fyra mål och nio assist under poängsviten, vilken är hans hittills längsta.

Washington svarade för en blek insats i framför allt den första perioden, där målvakten José Theodore blev utbytt efter att ha släppt in fyra obesvarade Floridamål. Bäste poängplockare för gästerna var backen Bryan McCabe som gjorde ett mål och tre assist.

Michael Nylander var återigen petad från Washingtons laguppställning.

Mats Sundin vaknade till liv efter tre raka matcher utan poäng. När Vancouver tog en viktig hemmaseger, 3-1, över Columbus Blue Jackets svarade 38-åringen för två assist. Bland annat spelade han fram kedjekamraten Ryan Kesler till det matchvinnande 2-0-målet.

Daniel Sedin, Henrik Sedin och Mattias Öhlund hade varsin passningspoäng för Vancouver, som har skaffat sig en buffert på sex poäng ned till de jagande lagen utanför slutspel i Western conference.

I Columbus var Kristian Huselius poänglös för tredje matchen i rad. Under samma tre matcher har Christian Bäckman varit ställd utanför laget.

Loui Eriksson gjorde sitt 28:e mål för säsongen när Dallas föll med klara 1-4 mot Pittsburgh på hemmais. 23-åringens mål kom i powerplay och fick ett stopp på Dallas gräsliga powerplaysvit. Laget hade gått mållöst från sina tjugo senaste numerära överlägen innan Eriksson hittade rätt.

Pittsburgh kom till spel utan ljumskskadade lagkaptenen Sidney Crosby för tredje matchen i följd, men tog också sin tredje raka seger. Bakom den stod den ryske poängkungen Jevgenij Malkin. Han sköt ett av målen och spelade fram till två. 22-åringen är uppe i 92 poäng (29 mål och 63 assist) på 64 matcher.