Downie attackerade domaren med klubba

Nu stängs han av i 20 matcher

Downie i tuff närkamp vid sargen - med både domare och motspelare.
HOCKEY

Hans klubbattack mot linjedomaren blev kostsam.

Nu stängs problembarnet Steve Downie av i 20 matcher – för andra gången i sin korta seniorkarriär.

– Han svingade klubban som ett basebollträ, hävdar ett ögonvittne.

21-årige Steve Downie gör bara sin andra säsong i den nordamerikanska proffshockeyn.

Men redan har kanadensaren skaffat ett rykte om sig att vara en av hockeyvärldens största busar. Lördagens incident i matchen mellan hans Norfolk Admirals och Hershey Bears i farmarligan AHL understryker det.

I samband med en tekning ska Downie ha slashat linjedomaren Mike Hamilton över smalbenet. Han fick matchstraff och tilldelades på torsdagen en 20 matcher lång avstängning för sitt agerande. Norfolk Admirals har överklagat avstängningen med motiveringen att incidenten var en olyckshändelsen och inte kan anses vara tillräckligt allvarlig för att motivera ett så pass omfattande straff.

"Träffade höger smalben”

Ögonvittnen på platsen hävdar motsatsen.

TV-kommentatorn John Walton berättar för St. Petersburg Times att Downie ”svingade klubban som ett basebollträ med full kraft och träffade Hamilton över höger smalben”. Han säger också att linjedomaren tvingades till läkarvård för det sår som uppstod i samband med attacken.??

Det är långt ifrån första gången Steve Downie hamnar i blåsväder. Inför förra säsongen hann han inte ens göra sin riktiga NHL-debut innan han stängdes av från allt NHL-spel i 20 matcher. I en träningsmatch för sin dåvarande klubb Philadelphia Flyers armbågstacklade han Ottawas center Dean McAmmond i huvudet. McAmmond tappade medvetandet och ådrog sig en hjärnskakning.

Ökänd redan som junior

Steve Downie blev ökänd i Kanada redan som junior. Under säsongen 2005/06 lyckades ett tv-team fånga ett slagsmål mellan Downie och lagkamraten Akim Aliu på deras juniorlag Windsor Spitfires träning.

Slagsmålet ska ha grundat sig i 16-årige Alius motvilja att delta i en inkilningsrit, där Spitfires alla rookies skulle klämma in sig i lagbussens toalett – nakna.

Downie stängdes av i fem matcher och fick sedermera lämna klubben.??På meritlistan har den aggressive forwarden två JVM-guld med Kanada. I NHL spelade han fram till i höstas med Philadelphia, men byttes bort till Tampa Bay Lightning.

ARTIKELN HANDLAR OM