Passningskungen

”Bäckis” assist bakom ryggen
bidrog till Washingtonpoäng

Foto: FOTO: AP
SKÖN SEGER Alexander Ovetjkin och Nicklas Bäckström hade anledning att jubla.
HOCKEY

På isen fanns Ovetjkin, Crosby, Semin och Malkin.

Men det var en annan världsstjärna som stod för matchens framspelning mellan Washington och Pittsburgh.

Nicklas Bäckströms drömassist bidrog till att bortalaget tog en poäng.

Det var rena stjärnkavalkaden på Mellon Arenas is.

De tre främsta i NHL:s poängliga var representerade, och en av dem satte första målet. Frispelad av Bill Guerin slog Sydney Crosby in 1-0 till Pittsburgh. Den ledningen stod sig fram till tolfte minuten.

Passning bakom ryggen

Det var då Nicklas Bäckström forecheckade högt och vann pucken bakom mål. Med ögon i nacken smekte han fram den till Alexander Semin som backhandsköt in kvitteringen.

Assisten var Bäckströms 53:e i år, vilket gör att han ligger femma i NHL:s passningsliga. En stor framgång – men själv är han kritisk.

– Man kan inte låsa sig hela tiden vid att slå passningar, man måste gå på mål och skjuta också. Tränaren har sagt åt mig att jag måste gå mer på mål och skjuta, sa han till Canal Plus inför matchen.

På frågan om han helst spelar fram eller gör mål själv tvekar han.

– Svår fråga, det känns som i mitt fall är det skönare att slå en fin passning. Att få servera någon ett snyggt mål tycker jag är roligt. Speciellt om det är en flippmacka.

Förlorade matchen på straffar

Men det blev varken fler mål eller assist för "Bäckis". Visserligen gjorde kedjekompisen Alexander Ovetjkin mål i powerplay, men Pittsburgh vann på straffar sedan Sydney Crosby blev den ende som satte sin.

– Vi kämpade hårt och det var skönt att få två poäng, sa han efteråt.