HAJVARNING

Bjurman: De slukar sina byten och sätter skräck i en hel kontinent

Foto: Marcio Jose Sanchez
HOCKEY

NEW YORK. Hajvarning måste utfärdas mitt i smällkalla vintern.

San Jose Sharks spelar just nu så fruktansvärt bra hockey att det börjar kännas otänkbart att någon ska kunna hindra dem från att sätta huggtänderna i Stanley Cup-bucklan i vår.

NEW YORK. Hajvarning måste utfärdas mitt i smällkalla vintern.

San Jose Sharks spelar just nu så fruktansvärt bra hockey att det börjar kännas otänkbart att någon ska kunna hindra dem från att sätta huggtänderna i Stanley Cup-bucklan i vår.

17 vunna, 3 förluster, 1 tappad poäng på övertid ...

Det är San Jose Sharks förkrossande statistik när den första fjärdedelen av NHL-säsongen är avverkad (och innan den gångna nattens hemmamatch mot Chicago, bör kanske tilläggas).

Men siffrorna berättar bara halva sanningen.

Det är sättet på vilket hajarna från San Francisco-bukten slukat sina byten som verkligen gjuter skräck i spelare över hela kontinenten.

Med kompakt, stenhårt försvar och ett rasande snabbt, aggressivt och fantasi- fullt anfallsspel kör de helt enkelt över motståndarna.

Fråga stackars Washington, som kom upp till Silicon valley med fint självförtroende efter en framgångsrik månad på östkusten men inte hade större chans än en abborre har mot en vithaj.

Mest imponerande är nog det faktum att backarna bidrar med så mycket eldkraft. Tre hajar – magnifike Dan Boyle, en pånyttfödd Rob Blake och tyske bombaren Christian Erhoff – återfinns bland de tio översta i försvararnas egen skytteliga.

Försvara dig mot de tre musketörerna om du kan, Chris Osgood.

Har sjunkit till botten förut

Nu har Sharks visserligen varit ett fenomenalt grundserielag även tidigare – och sedan sjunkit till botten som delfiner träffade av 40 harpuner när slutspelstemperaturen vridits upp.

Men då har det varit teoretikern Ron Wilson, Torontos nuvarande coach, som stått i båset och inte klarat av att motivera stjärnor som Joe Thornton och Patrick Marleau.

Nu är det Todd McLellan, så sent som i våras assisterande coach i Detroit, som styr skutan över hajhavet och han vet definitivt vilket slags bete man använder för att kreera riktigt vrålande hunger när det verkligen gäller.

Så i år kan det bli problematiskt för Red Wings att få det här rovdjuret på kroken.

Murray älskas av publiken

Ur svenskt perspektiv är det förstås kul att backen Douglas Murray – som ju blev direkt folkkär under sitt framträdande i VM i våras – fortsätter göra succé.

Han älskas av publiken för sina magnifika Mike Tyson-knockar till tacklingar – och av lagkamraterna för sina sociala färdigheter. Som Brad Lukowich säger i senaste numret av The Hockey News:

– Trots att han vet att jag har

familj messar han alltid när det är nåt på gång. Han ser alltid till att alla känner sig involverade. En sån kille är helt ovärderlig för laget.

Och man unnar honom onekligen att bli näste svensk att få sitt namn inristat i Stanley Cup-bucklan...