Malkin först till 100 poäng

Johan Hedberg maktlös i Atlantas kasse

HOCKEY

Johan Hedberg fick chansen mellan Atlantas stolpar. Då bjöd Jevgenij Malkin på poängkalas.

Tack vare två mål och tre assist blev Pittsburghs ryska anfallsvapen först att nå 100 poäng den här säsongen.

– Han var fantastisk i kväll, säger lagkamraten Sidney Crosby efter 6-2-segern.

Han hade gått poänglös från tre av sina fem senaste matcher och missade måndagens träning på grund av sjukdom. Jevgenij Malkin kvicknade dock till ordentligt i natt och levererade NHL-karriärens mest produktiva insats mot Atlanta Thrashers.

– Jag är glad att vi vann. Vi spelade fantastiskt. Jag mådde inte särskilt bra i går, men kände mig bättre i dag, säger Malkin till AP.

Atlantas svit tog slut

22-åringen kylde ned heta Atlanta, som hade sex raka segrar, genom att göra två mål och tre assist mot en maktlös Johan Hedberg. Den svenske veterankeepern släppte in sex mål på 31 skott när han gavs chansen i Kari Lehtonens frånvaro. Finländaren fick ledigt efter att ha stoppat 49 av 50 skott i mötet med Washington natten mot tisdag.

Jevgenij Malkin blev tack vare sin poängexplosion först av NHL:s spelare att nå 100 poäng den här säsongen. Nu har han 102 poäng (32 mål och 70 assist) och tio poängs marginal ned till tvåan i poängligan, lagkamraten Sidney Crosby.

– Han var fantastisk i kväll och det är kul att se, säger Crosby. När han spelar bra blir det en målchans av allt han rör. Det är en bra känsla och ett gott tecken för oss.

Atlantas formstarke back Tobias Enström hade mest istid av samtliga utespelare i matchen. Han spelade 27.58 och var trots förlusten plus ett i plus- och minusstatistiken.

FAKTA

NHL:s POÄNGLIGA TOPP-5

1) Jevgenij Malkin, Pittsburgh 72 32+70=102

2) Sidney Crosby, Pittsburgh 67 27+65=92

3) Aleksandr Ovetjkin, Washington 69 49+41=90

4) Pavel Datsjuk, Detroit 70 28+59=87

5) Zach Parise, New Jersey69 40+44=84

(matcher, mål+ assist=poäng)