Bäckström matchens lirare

Tvåmålsskytt mot Tampa

Nicklas Bäckström jublar efter att ha satt pucken bakom Tampas Mike McKenna.
HOCKEY

Två mål, en assist och utsedd till matchens bästa spelare.

Ändå fick Nicklas Bäckström finna sig i att hamna i skymundan. Det lades fokus på två lagkamrater när Washington vann över Tampa Bay med 5–3.

Nicklas Bäckström firade dubbelt i natt. I den första perioden av hemmamötet med Tampa Bay Lightning passerade han både 20-målsplatån och nådde 80 poäng efter att ha gjort två mål och en assist.

Bäckströms ansträngningar till trots var det två andra spelare som fick all uppmärksamhet. Den första var naturligtvis kedjekamraten Aleksandr Ovetjkin. Han gjorde två mål och två assist och kom med i hundrapoängsklubben för tredje gången på fyra NHL-säsonger.

Lugnt firande av Ovetjkin

Den ryska superstjärnan var extra på passad av Tampaspelarna. De var inte helt nöjda med hans okonventionella firande efter att ha gjort sitt 50:e mål mot dem för knappt två veckor sedan. Då lade 23-åringen ned sin ”heta” klubba på isen och låtsades värma händerna på den. Nu fick han ta emot en del tjuvnyp, men ville inte göra någon stor affär av det.

– Det var en helt vanlig match med vanliga tacklingar, sade Ovetjkin till AP.

Matchavgörande mål av Pothier

Helt vanligt uppträdde inte poängligatvåan själv. Vid sina mål firade han med sina mått mätt på ett lugnt sätt, uppenbart påverkad av debatten kring hans målgest.

Ännu mer speciell var matchen för lagkamraten Brian Pothier. Den 31-årige backen gjorde tidigare i månaden comeback efter ett mer än ettårigt skadeuppehåll som många trodde skulle stoppa hans karriär.

I januari 2008 drabbades Pothier av en hjärnskakning i en match mot Boston. Han led fortfarande av den och hade sånär gett upp hoppet på vidare spel när en synundersökning i december räddade karriären. Den avslöjade att allt som behövdes för att bli av med huvudvärken var ett par glasögon. Sedan den upptäckten har amerikanen tränat för fullt och på senare tid även spelat.

I natt kom det första målet sedan comebacken, ett mål som blev matchavgörande.

– Det var ett tag sedan och det känns väldigt bra. Jag var tvungen att hålla tillbaka känslorna litegrann, men det känns som jag bidrar. Att få sätta en, och särskilt ett viktigt mål, var väldigt speciellt, säger Brian Pothier.

ARTIKELN HANDLAR OM