”En symbol för min kärlek till fansen”

Målvakternas masker – nu är de rena konstverken

1 av 10
HOCKEY

BOSTON. Terminator-ankor, bilar, rockgrupper, Ned Flanders och hyllningar till familjemedlemmar.

NHL-målvakternas masker är inte längre bara ett skydd – de är också små konstverk fyllda av symbolik.

– Bilden på Frihetsgudinnan är en symbol för min kärlek till det här landet och New Yorks fans, säger Henrik Lundqvist.

Foto: AP
Henrik Lundqvist, NY Rangers.

Basket- och fotbollsspelare kan uttrycka sig genom sina tatueringar. För hockeyspelare är det dock svårare att förmedla personliga budskap på det sättet. Att bränna in symboler eller ord på huden är liksom ingen idé.

Men så finns målvaktsmaskerna.

”Betyder allt”

Några målvakter bryr sig inte ett dugg om vad som pryder deras masker. En del vill bara ha en cool design. Andra har lagt ned sin själ i arbetet med att ta fram ett konstverk som ska reflektera deras personlighet.

– Min mask betyder allt för mig. Flammorna representerar min vilja att vara het när jag är i kassen. Jag har också mina barns initialer och de lagtroféer som jag har vunnit, säger New Jersey Devils Martin Brodeur till nhl.com.

Dallas Marty Turco samarbetade med en designer som kom på idén att använda gargoyls, små monster som brukar finnas på gotiska katedraler.

– Det är en perfekt symbol av vad jag gör, eftersom gargoyls är väktare, säger Turco.

Hyllar storspelare

Designern är David Gunnarsson, en svensk som målat många av NHL-målvakternas masker.

Han har till exempel gjort Johan Hedbergs mask.

– Självklart var jag tvungen att ha en älg på min mask, eftersom det har varit mitt smeknamn sedan jag blev uppkallad av Pittsburgh från Manitoba Moose för ett par år sedan, säger Hedberg om sitt motiv.

Henrik Lundqvist har satsat på ett klassiskt New York-tema.

– Bilden på Frihetsgudinnan är en symbol för min kärlek till det här landet och New Yorks fans. På baksidan har jag mina båda länders flaggor, Sveriges och USA:s.

Tampa Bays Johan Holmqvist har ingen särskild tanke bakom sin design, medan Mikael Tellqvist hyllar före detta storspelare på sin mask.

– Jag har en präriehund på ena sidan och en bild av Dale Hawerchuck på den andra. Förra säsongen hade jag Thomas Steen och Bobby Hull på min mask, säger Mikael Tellqvist till nhl.com.

FAKTA

Så säger målvakterna om sina masker

1. Henrik LUNDQVIST, NY Rangers

– Bilden på Frihetsgudinnan är en symbol för min kärlek till det här landet och New Yorks fans. På baksidan har jag mina båda länders flaggor, Sveriges och USA:s.

2. Mikael TELLQVIST, Phoenix

–Jag har en präriehund på ena sidan och en bild av Dale Hawerchuck på den andra. Förra säsongen hade jag Thomas Steen och Bobby Hull på min mask.

3. Johan HOLMQVIST, Tampa Bay

– Min mask är väldigt traditionell och enkel. Jag har två stora Lightning-loggor. På min haka har jag ”Honken”, som är mitt svenska smeknamn. Det är väl allt.

4. Johan HEDBERG, Atlanta

– Självklart var jag tvungen att ha en älg på min mask, eftersom det har varit mitt smeknamn sedan jag blev uppkallad av Pittsburgh från Manitoba Moose för ett par år sedan.

5. J-S GIGUERE, Anaheim

– Det är en storm på väg mot Honda Center och bakom ligger en anka med elakt utseende. Den är uppe på masken. Och sen har jag en ”Terminator”-anka på andra sidan.

6. Miikka KIPRUSOFF, Calgary

– En dödskalle, med tänderna kvar, finns på båda sidorna av masken. När jag började spela här, hade jag bara en vit mask med några ”C” på. För mig är bara masken ett skydd.

7. Nikolai KHABIBULIN, Chicago

– På min mask finns mest symboler från Ryssland, mitt hemland. Tornet är klocktornet i Kreml och örnen kommer från den ryska vapenskölden.

8. Peter BUDAJ, Colorado

– Jag har en bild på Ned Flanders. Det är ett internt skämt. Vår materialare, Terry Geer, gav mig smeknamnet ”Ned” och han sa att det skulle vara roligt om jag hade det på min mask.

9. Pascal LECLAIRE, Columbus

– Jag tog killen med en stor mustach – UNLV:s (University of Nevada) maskot. Han har fått en blå jacka på sig och en liten hatt och i stället för ett gevär är det en hockeyklubba.

10. Jason LABARBERA, Los Angeles

– Jag är ett stort fan av Metallica, så jag har en massa Metallica-loggor och bilder. Jag gillar sångaren James Hetfield och bilderna från omslagen av ”Master of Puppets” och ”St. Anger”.

11. Andrew RAYCROFT, Toronto

– Efter att jag blev bortbytt till Leafs ville jag ha med några porträtt av spelare som jag tittade på när jag växte upp. Det är ungefär 10 olika före detta Maple Leafs-spelare på masken.

12. Evgeni NABOKOV, San Jose

– Min mask har en varelse som håller ett fiskhuvud. Bilden har ingen särskild betydelse, men jag tycker att det ser coolt ut.

13. Chris MASON, Nashville

– På bakplattan är en bild av Kung Leonidas från filmen ”300”. Sedan har jag mitt namn mellan två flaggor, den kanadensiska flaggan och en flagga till min dotters ära.

14. Manny LEGACE, St Louis

– Min mask är en hyllning till alla trupper som slåss utomlands, för vår frihet. Jag har också alla Blues-tröjor som hängts upp i taket, som ett tack till alla som gav mig chansen att spela i NHL.

15. Josh HARDING, Minnesota

– Jag har länge varit ett fan av Rascal Flatts. Jag känner dem ganska bra.

16. Roberto LUONGO, Vancouver

– Ända sedan jag kom hit har jag varit ett stort fan av Johnny Canuck, så jag bestämde mig för att ha ett sådant motiv och gav hans ansikte en läskig look. Det blev rätt bra.

17. Tim THOMAS, Boston

– Jag har ett svart- och guldfärgat björnansikte på min hjälm, en ny sorts design som liknar den som Bostons legendar Reggie Lemelin brukade ha.

18. Ryan MILLER, Buffalo

– På baksidan har jag en bulldog, som är en hyllning till min kusin Matt Schoals som avled nyligen. Han var bara 18 år och dog efter komplikationer vid en benmärgstransplantation.

19. Cam WARD, Carolina

– Tanken var att ha ett tema om North Carolina, ett som inte har använts tidigare. Så jag tog piraten Svartskägg som tema, eftersom han dog i Ocracoke i North Carolina.

20. Craig ANDERSON, Florida

– Min familj gillar verkligen bilar, särskilt min pappa. När jag växte upp lärde han mig mycket om gamla bilar, så jag tog en bild av en av de bilar vi äger.

21. Carey PRICE, Montreal

– Jag är en västern-kille och ett stort fan av rodeo. Masken har en cowboy och en häst på ena sidan, en cowboy och en tjur på den andra.

22. Martin BRODEUR, New Jersey

– Min mask betyder allt för mig. Flammorna representerar min vilja att vara het när jag är i kassen. Jag har också mina barns initialer och de lagtroféer som jag har vunnit.

23. Rick DIPIETRO, NY Islanders

– Inspirationen till min mask kommer från det faktum att vi spelar i Nassau Veterans Memorial Coliseum och att min pappa är en Vietnamn-veteran.

24. Ray EMERY, Ottawa

– På masken har jag en bild av den kanadensiska boxinglegendaren George Chuvalo. Det är en tuff kille som varit med om mycket i sitt liv. Det är en kille som jag beundrar, genom hans sport.

25. Martin BIRON, Philadelphia

– Min svåger har alltid gjort sig lustig över mitt mellannamn: Gaston. Vi pratade om det och konstnären kom på att göra den store Gaston, en skogshuggare som är den totala motsatsen till mig.

26. Marc-Andre FLEURY, Pittsburgh

– Jag gillade Stephane Fiset när han spelade för (Quebec) Nordiques. Han hade isblock på sin mask och det var vad jag ville ha på min mask.

27. Olaf KOLZIG, Washington

– Jag har mina barns namn på masken. Mitt smeknamn, ”Olie the Goalie”, ”Athletes Against Autism”-loggan och ”Autism Speaks” finns på baksidan.

28. Marty TURCO, Dallas

– Gargoylen är en idé av designern och jag gillar verkligen vad det representerar. Det är en perfekt symbol av vad jag gör, eftersom gargoyls är väktare.

29. Dominik HASEK, Detroit

– Eftersom jag spelar i Detroit, handlar allt om bilar. Jag har en motor, ett stort däck och några eldflammor på hjälmen.

30. Dwayne ROLOSON, Edmonton

– En kompis till mig är konstnär och tanken bakom designen var att ha en fiktiv figur där bak, som snurrade på alla hjul.

Källa, citat: NHL.com

Sammanställning: Stefan Persson

ARTIKELN HANDLAR OM