Höstens toppar och floppar i NHL

Sportbladet Stefan Persson om det viktigaste som hände i höst

Foto: David Duprey
Utomhushockey i Buffalo – en riktig höjdare.
HOCKEY

NHL har uppehåll för den traditionsenliga All Star-matchen.

Då passar Sportbladets Stefan Persson på att dela ut utmärkelser i halvtid av NHL-säsongen till dem som förtjänat det.

Svenska All Star-femman:

A:

Henrik Lundqvist, NY Rangers.

Nicklas Lidström, Detroit.

Niklas Kronwall, Detroit.

Daniel Alfredsson, Ottawa.

Mats Sundin, Toronto.

Henrik Zetterberg, Detroit.

B:

Johan Hedberg, Atlanta.

Tobias Enström, Atlanta.

Kim Johnsson, Minnesota.

Kristian Huselius, Calgary.

Henrik Sedin, Vancouver.

Daniel Sedin, Vancouver.

Höstens...

...forward:

Vincent Lecavalier, Tampa Bay.

Kommentar: Explosiv, aggressiv och ytterst sevärd målmaskin i bottenlaget Lightning. Hade Lecavalier spelat i någon av de stora hockeystäderna hade han varit större än Crosby.

Bubblare: Sidney Crosby, Pittsburgh, Ilya Kovalchuk, Atlanta.

...back:

Nicklas Lidström, Detroit.

Kommentar: Egentligen utan konkurrens just nu. Nordamerikas samlade hockeyexperter har inga superlativer kvar att använda för Detroits 37-årige superback.

Bubblare: Chris Pronger, Anaheim, Andrei Markov, Montreal.

...målvakt:

Chris Osgood, Detroit.

Kommentar: Egentligen backup för Hasek, men tog över när tjecken var skadad och storspelade under hela hösten. 19 segrar – och bara tre förluster.

Bubblare: Tim Thomas, Boston, Roberto Luongo, Vancouver.

...coach:

Mike Babcock, Detroit.

Kommentar: Alla är vana vid att Red Wings dominerar, så Babcock har inte fått den cred han förtjänar. Men nu går det inte längre att blunda för hans imponerande jobb med Detroit.

Bubblare: Brent Sutter, New Jersey, Wayne Gretzky, Phoenix.

...MVP:

Sidney Crosby, Pittsburgh.

Kommentar: Ligans yngsta lagkapten är i stort ovärderlig för sitt Pittsburgh. Efter en hysterisk formtopp efter julhelgen kommer nu Penguins tvingas spela utan skadade Crosby. Det kan gå illa.

Bubblare: Martin Brodeur, New Jersey, Jarome Iginla, Calgary.

...busar:

Philadelphia Flyers.

Kommentar: Vansinnestacklingar, crosscheckingar i ansiktet och påhopp i ryggen. Inget lag har samlat fler avstängningar än elaka Flyers. Downie, Boulerice, Hatcher och Hartnell är några av de skyldiga.

Bubblare: Chris Simon, NY Islanders, Mattias Öhlund, Vancouver.

...clown:

Mike Keenan, Calgary.

Kommentar: ”Huselius har inte utvecklats sedan Florida”, sa Keenan. Sen gjorde svensken fem poäng i en match och coachen muttrade om ”en svag defensiv insats av båda lagen”. Nu dominerar ”Husse” i förstakedjan. Men inte tack vare Keenan. Det var lagkaptenen Iginla som ville se Huselius där.

Bubblare: Bob Clarke, vd i Philadelphia Flyers, som hyllade Steve Downies fulslag i ansiktet på en försvarslös Jason Blake i Toronto.

...största överraskning:

Ty Conklin, Pittsburgh.

Kommentar: Harvade i farmarlaget tills förstekeepern Fleury blev skadad. Skulle egentligen vara backup, men fick chansen – och spikade igen. Nio raka segrar och en ruskigt bra räddningsprocent. Det går fort i hockey.

Bubblare: Phoenix Coyotes, Chris Osgood, Detroit.

...största besvikelser:

Jaromir Jagr, NY Rangers.

Kommentar: Gör en av sina sämsta NHL-säsonger och utan en produktiv Jagr sjunker Rangers allt längre från slutspel. När fansen i Madison Square Garden skriker ut sin frustration, är den framför allt riktad mot den handlingsförlamade tjecken.

Bubblare: Dustin Penner, Edmonton, Thomas Vanek, Buffalo.

...PR-succé:

Winter Classic, utomhusmatchen i Buffalo.

Kommentar: Det gick knappt att se matchen, på grund av snöflingor lika stora som badbollar. Men den sköna stämningen bland de 70 000 på läktarna kändes hela vägen till tv-soffan. Även de bortskämda hockeyproffsen verkade ha hur kul som helst.

...PR-fiasko:

Londonmatcherna.

Kommentar: Alla skakade på huvudet åt NHL:s beslut att lägga NHL-premiären i en stad som inte bryr sig ett smack om hockey. I fortsättningen – när NHL gästar Europa - blir det i arenor där publiken kan skilja en boarding från icing.

...mål:

Rick Nash, Columbus, mot Phoenix.

Bubblare: Jonathan Toews, Chicago, mot Colorado.

...trend:

Långa kontrakt.

Kommentar: Ovechkin skrev på för 13 år och 124 miljoner dollar. Mike Richards fick 12 år. Galenskap, säger många. Risken finns ju att till exempel Richards gör en Samsonov: inleder NHL-karriären lysande för att något år senare knappt platsa i en fjärdekedja.

Bubblare: Död transfermarknad, slagskämparnas återkomst.

...hetaste traderykten:

Mats Sundin, bort från Toronto.

Kommentar: ”Sudden” säger att han vill stanna i Maple Leafs. Trots det går det inte en dag utan att han placeras i en ny klubb. Vårt tips? Anaheim, i utbyte för ett förstaval i draften samt ett par lovande spelare.

Bubblare: Peter Forsberg till Philadelphia, Marian Hossa bort från Atlanta.

...citat:

Jeremy Roenick, San Jose.

– Det jag är mest berömd för är ”min” överlägsenhet i (tv-spelet) Sega från 1993. Jag har fått fler komplimanger för mina egenskaper i tv-spelet än i mina egenskaper i verkligheten. Folk har sagt till mig att de klarat sig genom college genom att vara Jeremy Roenick och Blackhawks och sedan satsa pengar på matcherna.

ARTIKELN HANDLAR OM