Vart hamnar stjärnorna?

NHL rustar för slutspel – här är lirarna som kan få ny klubb vilken dag som helst

Foto: AP
NY KLUBB I SIKTE? Olli Jokinen kan vara på väg bort från Florida.
HOCKEY

Lämnar Mats Sundin sitt Toronto?

Var hamnar Peter Forsberg?

Och vill New York Rangers verkligen byta bort Jaromir Jagr?

Februari månad innebär Silly Season i världens bästa hockeyliga – och Sportbladets Stefan Persson har listat NHL-stjärnorna som det ryktas mest om.

26 februari är det deadline för övergångar i NHL.

Hur många av de här storfräsarna har nya klubbar då?

Mats Sundin, Toronto Maple Leafs

Ålder: 36.

Position: Center.

Statistik 07/08: 54 matcher, 22 mål+34 assist, 38 utv. min.

Kontrakt: Unrestricted free agent.

Klubbar det ryktas om: Vancouver, Calgary, Anaheim, San Jose, Ottawa, Detroit, Dallas.

Kommentar: Det går inte en dag utan nya rykten eller spekulationer kring ”Suddens” närmaste framtid. Lagkaptenen säger att han vill stanna i Maple Leafs, men det verkar ingen bry sig om. När Leafs nyligen mötte St. Louis, fanns scouter från 16 klubbar (fyra, fem är det vanliga) på plats i Toronto. Och de var knappast där för att gå på Hall of Fame. Det ska bli intressant att se hur den vikarierande general managern Cliff Fletcher – som en gång i tiden tradade Sundin till Toronto från Quebec – löser den känsliga situationen.

Peter Forsberg, klubblös

Ålder: 34.

Position: Center.

Statistik 07/08: -.

Kontrakt: -.

Klubbar det ryktas om: Philadelphia, Colorado, Ottawa, Anaheim, NY Rangers, Calgary, m. fl.

Kommentar: Även om Foppa ännu inte lämnat något definitivt besked om spel den här säsongen, så har hans agent Don Baizley redan börjat prata med intresserade klubbar. Foppa säger sig vara öppen för förslag, men många tror att det lutar åt någon av hans gamla klubbar. En annan intressant fråga är vilken sorts kontrakt Foppa vill ha – och vad han erbjuds. Är han ute efter ett kontrakt som sträcker sig även över nästa säsong? Och vilka klubbar är i så fall villiga att ta den chansen med den så skadedrabbade superstjärnan?

Marian Hossa, Atlanta Thrashers

Ålder: 28.

Position: Forward.

Statistik 07/08: 52 matcher, 23 mål+25 assist, 24 utv. min.

Kontrakt: Unrestricted free agent.

Klubbar det ryktas om: Detroit, Ottawa, Colorado, Anaheim, San Jose, Dallas, Boston.

Kommentar: Kontraktsförhandlingarna mellan Hossa och Thrashers går minst sagt trögt. Klubbens GM Don Waddell har meddelat att om parterna inte är överens innan tradingdeadline den 26 februari, så kommer han att försöka byta bort sin storstjärna. Det topplaget som i så fall landar Hossa, får en spelare som blir en ruggig förstärkning inför slutspelet. Thrashers högsta önskan är dock att behålla Hossa och skriva ett flerårskontrakt med slovaken.

Olli Jokinen, Florida Panthers

Ålder: 28.

Position: Center.

Statistik 07/08: 54 matcher, 25 mål+26 assist, 53 utv. min.

Kontrakt: till 09/10.

Klubbar det ryktas om: Buffalo, Montreal, Calgary.

Kommentar: Det är inte första gången som Jokinens namn poppar upp bland traderyktena vid den här tidpunkten på året. Precis som tidigare säger sig finländaren inte ha några planer på att flytta från Panthers. Men elaka rykten talar om samarbetsproblem med lagledningen och om Jokinen någonsin vill ha chansen på en Stanley Cup-titel, så gör han bästa att sticka illa kvickt. Kanske till Calgary, i utbyte mot bland annat Alex Tanguay?

Jaromir Jagr, New York Rangers

Ålder: 36.

Position: Forward.

Statistik 07/08: 54 matcher, 15 mål+32 assist, 44 utv. min.

Kontrakt: Unrestricted free agent.

Klubbar det ryktas om: Phoenix, Colorado, San Jose, Vancouver.

Kommentar: Rangers anfallsspel haltar betänkligt och det är framför allt Jagr som fått ta skulden. Tjecken sitter på ett utgående kontrakt och många spekulerar i att han gör sin sista säsong i klubben. Vill Rangers ha något i utbyte för Jagr, måste de byta bort honom nu i februari. I så fall lär Glen Sather vilja ha en offensiv, spelskicklig back och en annan forward i utbyte. Av förklarliga skäl har det ryktats om klubbar i väst, Sather lär knappast skicka Jagr till en konkurrent i öst.

Rob Blake, Los Angeles Kings

Ålder: 38.

Position: Back.

Statistik 07/08: 53 matcher, 5 mål+21 assist, 80 utv. min.

Kontrakt: Unrestricted free agent.

Klubbar det ryktas om: NY Rangers, San Jose, Detroit, Ottawa, Montreal, New Jersey, Dallas.

Kommentar: Kings är ett av få lag som redan nu kan glömma Stanley Cup. Det är alltså läge att börja tänka på nästa säsong. Rob Blake blir free agent i sommar och skulle vara en perfekt ”lånespelare” för lag som behöver stärka upp defensiven. Den rutinerade backen har en så kallad ”no trade”-klausul i sitt kontrakt, men har sagt att han ändå är villig att flytta - om Kings klubbledning så önskar. Just nu talar det mesta för att Blake byter klubbadress innan tradingdeadline.

Alex Tanguay, Calgary Flames

Ålder: 28.

Position: Forward.

Statistik 07/08: 52 matcher, 11 mål+30 assist, 34 utv. min.

Kontrakt: till 09/10.

Klubbar det ryktas om: Florida, Montreal, Toronto.

Kommentar: Calgary sägs vilja byta till sig en förstacenter som ska spela bredvid Jarome Iginla. Därav ryktena om Sundin och Jokinen. Tanguay ska vara lockbetet för att få till en sådan affär. Men Flames kan också tvingas offra Tanguay – som tjänar 5,3 miljoner dollar om året - av ekonomiska skäl. Klubben har ännu inte skrivit nya kontrakt med Dion Phaneuf, Kristian Huselius eller Daymond Langkow, som samtliga sitter på utgående kontrakt.

Brian Campbell, Buffalo Sabres

Ålder: 28.

Position: Back.

Statistik 07/08: 51 matcher, 4 mål+30 assist, 6 utv. min.

Kontrakt: Unrestricted free agent.  

Klubbar det ryktas om: Chicago, Detroit, San Jose, Tampa Bay, Pittsburgh, Boston.

Kommentar: Campbell är en All Star-back som Sabres helst av allt vill behålla. Men precis som i fallet Hossa, så har förhandlingarna om ett nytt kontrakt brakat samman. I fjol blev både Chris Drury och Daniel Briere free agents, vilket innebar att Sabres tappade sina superstjärnor utan att få något i utbyte. Buffalo lär göra allt för att det inte ska få ske igen. Så om Campbell inte skrivit på ett kontrakt innan deadline, kommer Buffalo definitivt att lyssna på bytesförslag. Och intresserade klubbar lär knappast saknas.

Dan Boyle, Tampa Bay Lightning

Ålder: 31.

Position: Back.

Statistik 07/08: 8 matcher, 2 mål+3 assist, 6 utv. min.

Kontrakt: Unrestricted free agent.

Klubbar det ryktas om: NY Rangers, Chicago, Buffalo, Ottawa. 

Kommentar: Det mesta talar för att Tampa missar slutspelet i år. Klubbledningen har pratat om att bygga nytt och då de tre stora stjärnorna – Lecavalier, St. Louis och Richards – sitter med långa kontrakt och ”no trade”-klausuler, talar mycket för att en spelare som Boyle byts bort mot unga talanger. Boyle har varit skadad under en stor del av säsongen, men är i sina bästa stunder en högklassig back. Inte minst i powerplay. Inte så konstigt att Rangers sägs vara intresserade.

Wade Redden, Ottawa Senators

Ålder: 30.

Position: Back.

Statistik 07/08: 53 matcher, 6 mål+24 assist, 46 utv. min.

Kontrakt: Unrestricted free agent.

Klubbar det ryktas om: Edmonton, Chicago.

Kommentar: Redden är Senators klart bäst betalda back, med 6,5 miljoner dollar om året. Det är ytterst tveksamt om Ottawa vill förlänga med Redden, om han inte kan tänka sig en rejäl lönesänkning. Parterna pratar dock inte ens om ett nytt kontrakt och om Ottawa vill ha något för backen, så lär han försvinna inom kort. Samtidigt är Redden en nyckelspelare som Senators behöver i ett slutspel. Klurigt läge.

John-Michael Liles, Colorado Avalanche

Ålder: 27.

Position: Back.

Statistik 07/08: 52 matcher, 2 mål+18 assist, 14 utv. min.

Kontrakt: Unrestricted free agent.

Klubbar det ryktas om: Carolina, NY Rangers, Pittsburgh.

Kommentar: Ett namn som det ryktades om redan i oktober. Nu har Liles inte haft någon av sina bättre säsonger, men han anses ändå som ett hett byte inför deadlinen. Hårt skadedrabbade Colorado lär vara villiga att byta bort backen om man tappar i jakten på en slutspelsplats. Carolina sägs ha scoutat Liles under en längre tid, liksom New York Rangers.

Joni Pitkänen, Edmonton Oilers

Ålder: 37 matcher, 6 mål+8 assist, 36 utv. min.

Position: Back.

Statistik 07/08: -

Kontrakt: Restricted free agent.

Klubbar det ryktas om: Carolina, Los Angeles.

Kommentar: Oilers lär i första hand vilja förhandla fram ett nytt kontrakt med den spelskickliga finländaren. Men det lär kosta. Det pratas om en årslön runt fem miljoner dollar. Frågan är om Kevin Lowe är villig att betala sådan pengar, då han redan betalar Sheldon Souray över sex miljoner om året. Edmonton kan välja att byta bort Pitkänen och i stället satsa på Tom Gilbert, också det en spelande back som fått sitt genombrott i år. Gör Lowe Pitkänen tillgänglig på marknaden, kan han få något riktigt bra i utbyte.

Sergei Fedorov, Columbus Blue Jackets

Ålder: 38.

Position: Center.

Statistik 07/08: 46 matcher, 8 mål+19 assist, 28 utv. min.

Kontrakt: Unrestricted free agent.

Klubbar det ryktas om: Ottawa, Detroit, Montreal, Washington.

Kommentar: Veteranen Fedorov tillbaka i Detroit? Jo, det ryktas faktiskt om det. Om han lämnar Columbus är i så fall Ottawa ett mer troligt alternativ. Senators ser aningen tunna ut på centersidan (Vermette är en besvikelse, till exempel) och får man inte Peter Forsberg, kan det bli aktuellt med Fedorov.

Michael Ryder, Montreal Canadiens

Ålder: 27.

Position: Forward.

Statistik 07/08: 47 matcher, 8 mål+10 assist, 18 utv. min.

Kontrakt: Unrestricted free agent.

Klubbar det ryktas om: NY Rangers, Calgary.

Kommentar: Med en vass förstärkning i februari, kan Montreal bli en riktig outsider i Stanley Cup senare i vår. Om Canadiens ger sig ut på spelarjakt, kommer Ryder troligen vara en av spelarna man kommer erbjuda i utbyte. Ryder är normalt sett en duktig målskytt, men i år har det gått tungt för forwarden. En affär som det pratats om är ett byte med Calgary: Ryder mot Alex Tanguay.

Ray Emery, Ottawa Senators

Ålder: 25.

Position: Målvakt.

Statistik 07/08: 21 matcher, 88,9 i räddningsprocent, 3,01 insläppta mål/match.

Kontrakt: till 10/11.

Klubbar det ryktas om: Atlanta, Tampa Bay, Chicago.

Kommentar: Ottawa börjar tröttna på strulige målvakten. Men Emery kommer inte bara för sent till träningar stup i kvarten, han har heller inte hittat tillbaka till formen från fjolårets slutspel. Och att ha en andremålvakt med en lön på 3,5 miljoner dollar om året, är naturligtvis ingen optimal situation. För ett lag som skriker efter en målvakt (läs: Tampa Bay), skulle Emery dock vara en intressant värvning.