”Jag ångrar mig”

Sportbladet träffade NHL:s störste galning Chris Simon: Calle Johansson är min mentor

Foto: ANDREAS BARDELL
RIKSBUSEN Chris Simon har haft flest avstängningar i NHL. Totalt har New York Islanders tuffing varit avstängd i 70 matcher. Nu senast satt han av 30 matcher.
HOCKEY

WASHINGTON. I morse gjorde Chris Simon, 35, comeback efter en 30 matchers lång avstängning.

Sportbladet fick en pratstund med en av ishockeyns största galningar.

– Jag älskar ishockey. Kan inte leva utan sporten, säger han.

Chris Simon är en unik hockeyspelare. Inte bara på grund av att han är en av få som spelat i NHL med både Mats Sundin och Peter Forsberg. Han är också den som haft flest antal avstängningar i NHL och han tillhör en liten skara NHL-spelare som kan kalla sig för ”native americans”. Simon är född i Wawa i Ontario och hans pappa tillhörde stammen Ojibwa.

Men det är ilskan som gjort Chris Simon känd över hela hockeyvärlden. En onormal ilska som tagit stora proportioner och gett Simon avstängningar på sammanlagt 70 matcher. Han har bland annat varit avstängd åtta gånger för olika våldsdåd i NHL.

”Jag ber om ursäkt”

I går kväll satt Chris Simon på pressläktaren när Washington och Simons lag New York Islanders möttes.

Sportbladet fick en pratstund med en av NHL:s mest beryktade spelare.

– Klart att jag ångrar mig och jag ber alla som jag varit dum mot om ursäkt. Jag lovar att inte göra bort mig igen på isen, säger Simon.

Simon ger ett artigt och ödmjukt intryck, precis som de flesta slagskämparna i NHL. Simon verkar glad och harmonisk. Kanske har hans goda sinnesstämning att göra med att den 30 matcher långa avstängningen tog slut i går morse samt att böterna på 1,9 miljoner kronor är betalda. Återigen kan han kalla sig för hockeyspelare . De flesta trodde nog att Simon skulle sluta med ishockeyn, men mot alla odds stod Simon på isen i morse.

Fick namnet riksbuse

Två långa avstängningar senaste året borde ha knäckt honom.

– Det har varit en jobbig tid. Jag älskar hockey och när jag inte kan vara på isen och försvara mina lagkamrater så lider jag. Hockey är mitt liv, säger Simon.

Han pratar med många på Washingtons pressläktare. Han känner Washingtons mediasfär och klubbledning sedan tiden han spelade för Washington. Men det var även i Washington som Simons problem började och han fick öknamnet riksbuse. Simons kallade en mörkhyad hockeyspelare för ett kränkande uttryck och blev avstängd.

– Jag har en sådan lidelse och passion för hockey. Jag vill egentligen bara väl, men kan inte förklara varför det blir fel.

Under den senaste avstängningen har han fått hjälp att kontrollera ilskan, anger management.

– Jag är okej nu.

Men räkna inte med att Simon kommer att hålla igen i tacklingarna eller tacka nej till slagsmål.

Han kommer att fortsätta vara en tuffing på isen, försvara laget och slåss med motståndarnas tungviktare.

Simon pekar mot isen i Verizon Center.

– Jag vill ned dit och stå upp för grabbarna. Nu har de ingen som försvarar dem.

Kan bli provocerad

Han har tränat med laget en tid och känner sig i matchform. Men frågan är om han kommer att klara av ett bli provocerad av motståndarna. En till avstängning och karriären är definitivt över.

– Många kommer att försöka få mig ur balans. Blir en test att klara av det det. Men jag ska fixa det, säger Simon.

När Sportbladet tackar för intervjun säger Simon att han alltid gillat svenska ishockeyspelare.

– Jag har spelat med både Mats Sundin och Peter Forsberg, inte många som gjort det. Sedan är min hockey-mentor svensk. Calle Johansson lärde mig mycket om högerkrokar och uppercuts, säger han och skrattar hjärtligt.

Det beskriver Simon ganska bra. En stor, snäll och trevlig nallebjörn vid sidan om isen.

Men en galning på isen.

FAKTA

Chris Simons brott & straff

1994

BROTT: Slashade Dennis Vial på huvudet.

STRAFF: Avstängd 5 försäsongsmatcher.

1997

BROTT: Match mellan Washington och Edmonton. Simon och Mike Grier hamnar i en ordväxling. Grier lär ha yttrat sig negativt om Simons indian-påbrå. En ursinnig Simon kallade Grier för ”nigger”. Grier och Simon blev senare lagkamrater i Washington.

STRAFF: Avstängd 3 matcher.

2000

BROTT: Svensken Peter Popovic får en crosschecking över halsen av Simon.

STRAFF: Avstängd 1 match.

2001

BROTT: Anders Eriksson får en armbåge i ansiktet av Simon.

STRAFF: Avstängd 2 matcher.

2004

BROTT: Simon crosscheckade först Tampa Bay’s Ruslan Fedotenko och fortsatte sedan med att slå honom när Fedotenko låg ned på isen.

2004

BROTT: Sergei Zubov får en knätackling av Simon.

2007

BROTT: Hett derby mellan Rangers och Islanders. Rangers Ryan Hollweg tacklar Chris Simon så hårt att Simon får hjärnskakning. Simon ilsknar till och svingar med klubban mot Ryan Hollweg. Klubban träffar Ryan Hollweg i ansiktet.

STRAFF: Avstängd 25 matcher.

2007

BROTT: I december går propparna i Simons huvud igen. Tim Jackman och Jarkko Ruutu har en verbal ordfight. Simon lägger sig i och puttar omkull Jarkko Ruutu. Sedan stampar Simon på Ruutu med skridskon.

STRAFF: Avstängd 30 matcher (sista matchen var i förrgår mot Washington).