Malkin ryckte i poängligan

Foto: REUTERS
Malkin på målhumör.
HOCKEY

Pittsburgh Penguins fans har svårt att sakna Sidney Crosby. Just nu är det Jevgenij Malkin som regerar i stålstaden. I natt ryckte ryssen i NHL:s poängliga.

– Han lever upp till sin potential, säger landsmannen Sergei Gonchar.

Den 18 januari skadade Sidney Crosby ena benet i en match mot Tampa Bay Lightning. Skadan, som visade sig vara förhållandevis allvarlig, skapade panik i Pittsburgh.

Helt i onödan har det visat sig.

Poänglös en gång

Under den 20-årige lagkaptenens frånvaro den sista månaden har Penguins spelat sin bästa hockey för säsongen. Och allra bäst har Jevgenij Malkin varit.

Sedan Crosby gick sönder har den 21-årige ryssen bara lämnat isen poänglös en gång – på 15 matcher. Under samma period har det sammanlagt blivit 30 poäng (12 mål och 18 assist).

Och efter ett mål och två assist i nattens 5-4-seger över Montréal Canadiens har Jevgenij Malkin kopplat greppet om NHL:s poängliga. På 61 matcher har han svarat för 35 mål och 82 poäng, fyra fler än tvåan Alexander Ovetjkin, Washington Captitals.

”Lever upp till sin potential”

Inte illa för en kille som knappt talar engelska.

– Jag har sagt det förr, jag spelade med honom under lockouten och vet vad han är kapabel till. Han lever upp till sin potential med mer istid och fler chanser, och det här är vad jag förväntar mig av honom. Jag är inte överraskad, säger nattens segerskytt, backveteranen Sergei Gonchar om Malkin till AP.

Med Sidney Crosby snart spelklar igen finns alltså det mer än ett skäl att frukta Pittsburgh Penguins inför slutspelet. Det har Jevgenij Malkin sett till.

FAKTA

NHL:s poängliga, topp-5

(matcher, mål+assist=poäng)

1. Jevgenij Malkin, Pittsburgh 61 35+47=82

2. Alexander Ovetjkin, Washington 61 48+30=78

3. Vincent Lecavalier, Tampa 61 32+45=77

4. Jarome Iginla, Calgary 61 38+36=74

4. Daniel Alfredsson, Ottawa 54 34+40=74