Drar – om han inte blir boss

Samuelsson vickar för Gretzky – men vill ha jobbet permanent: ”Man vill gå uppåt”

Foto: Foto: Pontus höök
Delar uppgift Wayne Gretzky har fått lämna över ansvaret för Phoenix Coyotes till Ulf Samuelsson.
HOCKEY

Ulf Samuelsson gör i dag sitt första pass som huvudtränare i Phoenix Coyotes.

Men oavsett om det blir långvarigt eller ej så har han bestämt sig.

– Efter att det här kontraktet går ut vill jag ha ett jobb som head coach, säger han till Sportbladet.

Phoenix Coyotes har under hela sommaren varit en klubb i turbulens. Laget har varit nära konkurs, och rättegångarna kring det och ett förestående ägarbyte är i full fart. På grund av det kommer lagets tränare och nuvarande ägare, legendaren Wayne Gretzky, inte att finnas på plats i början av lagets försäsong.

Därför gör Ulf Samuelsson, som de senaste tre säsongerna har varit assisterande tränare i klubben, i dag sitt första pass som huvudtränare.

Hur länge Samuelsson blir kvar på posten är osäkert.

Oklar framtid

– Det är omöjligt att veta. Det kan bli en dag, det kan bli en vecka, det kan bli en månad och det kan bli ännu längre. Det är så mycket osäkerhet kring det här och det kan bli en massa överklaganden. Men man vet ju inte om Wayne kommer behöva vara med på allt, säger han.

Vill bli head coach

Men även om Gretzky skulle återvända som huvudtränare ser Samuelsson en framtid som huvudtränare.

– Skulle det bli så att Wayne kommer tillbaka stannar jag väl kvar här resten av kontraktet som assisterande, och söker sedan något annat där jag får vara head coach, säger han.

Så oavsett om det blir i Phoenix eller inte satsar du på att bli huvudtränare när ditt kontrakt med Phoenix går ut efter nästa säsong?

– Ja, det gör jag. Det är ju som med allt annat: man vill gå uppåt och söker nya utmaningar.

Nu ska det dock inte låta som att Samuelsson inte hoppas att Wayne Gretzky ska komma tillbaka.

– Min lojalitet är ju med Wayne. Det var han som tog hit mig och jag har lärt mig väldigt mycket av honom, säger Ulf Samuelsson, som alltså kan bli den förste svensken som är huvudtränare i ett NHL-lag.

FAKTA

Ulf Samuelsson

Ålder: 45. Klubbar som spelare: Fagersta AIK, Leksand, Hartford Whalers, Binghamton Rangers, Pittsburgh Penguins, New York Rangers, Detroit Red Wings, Philadelphia Flyers. n n Klubbar som ledare: 2003-04: Phantoms Ice Hockey Club Squirt Minor AAA (huvudtränare) 2004-05: Avon Old Farms School (assisterande tränare) 2005-06: Hartford Wolf Pack (assisterande tränare) 2006–: Phoenix Coyotes (assisterande tränare)