”Monstret” efter hjärtoperationen: Kör snart för fullt

HOCKEY

Hjärtoperationen gick bra.

Och Jonas Gustavsson räknar med att snart vara tillbaka i normal träning igen.

– Jag hoppas kunna köra för fullt om några dagar, säger Gustavsson till Sportbladet.

Foto: OLA WESTERBERG

Sent i natt fick Sportbladet tag på Jonas Gustavsson. Då hade han precis blivit utskriven från Sunnybrook Hospital och vilade ut i lägenheten tillsammans med sambon Emelie Witt.

Kollapsade

Det var under ett cykeltest i helgen som Gustavsson kollapsade.

Succémålvakten hade ojämn hjärtrytm, pulsen rusade och gick inte ned till det normala. Han fördes med ambulans till ett sjukhus i närheten av träningsanläggningen.

När han i tisdags genomgick en noggrannare undersökning beslutades att han måste genomgå en mindre hjärtoperation.

– Jag vet inte exakt vad de gjorde. Men som jag har fått det förklarat så brände läkarna bort en extravägg som gör att hjärtat slår dubbelt. Det är tydligen ett väldigt vanligt ingrepp, säger han.

Gustavsson var vaken under hela operationen, men låg kvar för observation fram tills i går.

När Sportbladet pratade med Gustavsson satt han framför tv:n och tittade på när lagkamraterna i Toronto Maple Leafs spelade träningsmatch mot Boston Bruins.

”Rycker i kroppen”

– Jag måste erkänna att det rycker i kroppen när jag ser lagkamraterna spela. Det känns lite surt att jag har missat några dagar med träning. Samtidigt är det skönt att ha det här gjort, säger Gustavsson.

I dag ska han träffa Torontos läkare och få ett besked om när han kan börja träna för fullt igen.

– Jag hoppas vara tillbaka så fort som möjligt, och det handlar nog bara om några dagar. Hjärtat ska det inte vara några problem med, men när läkarna opererade gick de in via ljumsken och det är ett lite sår där som måste läka, säger Jonas Gustavsson.

FAKTA

KOLLAPSADE PÅ CYKELN

Fredag 11 september: Maple Leafs inleder sitt ordinarie träningsläger och Gustavsson genomgår en rad fysiska tester. Det är under ett cykeltest som Gustavsson får ojämn hjärtrytm och hög puls. Han tvingas åka ambulans till sjukhuset.

Lördag 12 september: Redan dagen efter är Gustavsson tillbaka på Torontos träningscamp. ”Jag blev uttorkad. Men sen mådde jag bra, ingen fara”, säger Gustavsson till Toronto Sun.

Tisdag 15 september: Under de senaste dagarna har noggrannare undersökningar genomförts och läkarna beslutar att Gustavsson omgående måste genomgå en mindre hjärtoperation.

Onsdag 16 september: Jonas Gustavsson får lämna Sunnybrook Hospital.