Theo Fleury ratas av Calgary – trots succén

Veteranen: ”Oavsett utgång skulle det här vara en framgångssaga”

HOCKEY

Mål två matcher i rad räckte inte.

I kväll valde Calgary Flames att inte erbjuda veteranen Theo Fleury, 41, ett kontrakt.

– Jag sa att oavsett utgång skulle det här vara en framgångssaga, säger Fleury, som ska meddela sin hockeyframtid på en presskonferens nästa vecka.

Foto: AP
Theo Fleury.

Theo Fleury – som 1989 vann Stanley cup tillsammans med Håkan Loob i Calgary Flames – lyckades bli ett aktat namn i världens tuffaste hockeyliga, trots sin korta längd, 167 centimeter.

Men utanför isen haglade problemen – och 2003, efter flera varningar från NHL, stängdes Fleury av för att ha brutit mot NHL:s alkohol- och drogpolicy och kastades ut ur ligan.

I början av augusti slog därför nyheten om Fleurys comeback ned som en bomb. Många tvivlade – men Fleury visade att belackarna hade fel.

”Han ska vara stolt”

Först fick han förtroendet att ta en av de avgörande straffarna i hemmamötet med New York Islanders. Ställningen var 4–4 och Fleury var den ende som satte sin straff.

Sedan satte han det avslutande 5–2-målet mot Florida.

Men – det räckte inte för att övertyga Calgary Flames ledning. På fredagen kom beskedet att Fleury inte erbjuds ett kontrakt.

– Theoren gjorde ett fantastiskt jobb och ska vara stolt, speciellt om man betänker hans ålder, tiden han varit borta och bytet av livsstil. Det är inte en hockeysaga utan ett livsöde. Men vårt avtal med Theoren var att han var tvungen att platsa bland våra sex bästa ytterforwards och det fanns aldrig i tanken att skicka honom till AHL, säger Calgarys general manager Darryl Sutter.

Tar beslut med familjen

I ett pressmeddelande tackar Fleury Calgary för att han fick chansen att visa vad han går för:

– Jag är väldigt tacksam mot Darryl och Calgarys organisation för att de gav mig den här möjligheten. Nu tar jag de närmaste dagarna till att se tillbaka på den här upplevelsen, sedan ska jag tillsammans med min familj ta ett beslut om vad nästa steg blir.