Bjurman rankar: 10 bästa svenska spelarna i NHL

HOCKEY
Foto: AP

1. Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings

Som dom brukar säga i Motown: Red Wings främsta offensiva vapen är samtidigt lagets främsta defensiva dito. En unik, makalös tvåvägsartist.

2. Nicklas Lidström, Detroit Red Wings

Nyss utsedd till decenniets NHL-spelare av Sporting News. Ingen kan invända. Gör alltid allting rätt. I varje byte i varje match. År ut och år in.

3. Henrik Lundqvist, New York Rangers

Det fanns bara ett skäl till att vingliga Rangers gick till slutspel ifjol, och sedan lyckades pressa Washington till sju matcher. Hans namn var Henrik Lundqvist.

4. Nicklas Bäckström, Washington Capitals

Somliga har fått för sig att ”Bäckis” är bra bara för att han spelar med den store Ovetjkin. I själva verket spelar han med Ovetjkin för att han är så bra.

5. Daniel Alfredsson, Ottawa Senators

Efter Senators kräftgång tycks Alfredsson ha fallit en smula. Orättvist. Han har fortfarande mer intelligens, karaktär och hockeyinstinkt än de flesta.

6. Daniel Sedin, Vancouver Canucks

Spelar oftast rollen som avslutare i den häpnadsväckande telepatiska tvillingshow hela Vancouver lutar sig mot.

7. Henrik Sedin, Vancouver Canucks

Och han spelar lika ofta rollen som framspelare i samma show – en av de mest sevärda i NHL.

8. Niklas Kronwall, Detroit Red Wings

The Kron Wall of Pain! Måhända den bäste, och mest fruktade, tacklare Sverige haft i NHL. Men han är också en smart och modern back med ett förträffligt skott.

9. Johan Franzén, Detroit Red Wings

”The Mule” håller på att utvecklas till en av ligans främsta power forwards och som vi sett i de senaste två slutspelen blir han bara bättre ju mer som står på spel.

10. Johnny Oduya, New Jersey Devils

Kanske den mest underskattade vi har i NHL. En av hörnstenarna i Devils.

Bubblare: Tomas Holmström (Detroit), Loui Eriksson (Dallas), Henrik Tallinder (Buffalo), Tobias Enström (Atlanta), Samuel Påhlsson (Columbus).