Hedman har mest istid av alla i Tampa

HOCKEY

Det är samtalet alla rookies drömmer om: beskedet att de tagit en plats i truppen som inleder NHL-säsongen.

För Victor Hedman lär det inte bli någon överraskning – han har redan mest istid i sitt Tampa Bay Lightning.

– Det känns som att de tror på mig, säger 18-åringen från Örnsköldsvik när TT träffar honom i hans nya hemstad.

Foto: AP
Victor Hedman.

Försäsongen inte varit något annat än en succé för Victor Hedman. Men nu börjar allvaret i NHL.

Ända sedan han draftades som nummer två i somras har diskussionerna kretsat kring hur den storväxta svensken ska matchas in i Tampa Bay Lightnings trupp.

Att det kommer bli spel i AHL med farmarlaget Norfolk Admirals – vilket väntar de flesta andra i hans ålder – har knappt nämnts som ett alternativ.

– Nej, jag har väldigt svårt att se att han skickas ned. Även om det går trögt för honom i början av säsongen så kommer klubben att ge honom alla chanser att lyckas, säger David Mishkin, expert på "Lightning Radio" till TT.

Går säker

Enligt honom handlar det om att spelare som Victor Hedman, som går så tidigt i draften och målas upp som en framtida storstjärna, får lite av en immunitet mot AHL.

– Klubben vet hur bra han är och kommer se till att han lyckas. Han kommer att matchas in på ett sätt som gör att han får det självförtroende som krävs, säger Mishkin.

En specialbehandling få förunnat.

– Det är roligt att komma till en klubb som är villig att satsa på en. När man märker det så vågar man spela sitt spel som man är bekväm med, säger Hedman själv om sin nya situation.

Tampas tränare Rick Tocchet har flera gånger sagt att han imponeras över hur utvecklad och mogen den förre Modo-stjärnan är i sitt spel. Och det är inte bara tomma ord från den gamle NHL-legendaren.

Massor av speltid

Hedman hade i flera försäsongsmatcher överlägset mest istid i Lightning med närmare 30 minuter.

– Det hade jag inte trott själv när jag kom hit. Men att man får spela är väl ett bevis på att man gör något bra. Samtidigt är det nog ett test också, för att se hur redo jag är, säger Hedman själv och ler stort.

Taktiken från ledningen verkar fungera. Förutom två assistpoäng på sju försäsongsmatcher agerar svensken redan som om han vore en veteran och vågar hålla i pucken på ett sätt som är väldigt okaraktäristiskt för en rookie i världens bästa hockeyliga.

Att han trivs råder det inga tvivel om.

– Man kan inte riktigt förstå att det är sant. Att få den här chansen är faktiskt helt sjukt. Men ingenting är självklart, jag måste fortfarande bevisa att jag håller för NHL, annars kommer de att skicka ned mig.

Mishkin:

– Det syns att han har spelat mot män i elitserien och inte som de flesta andra, i juniorligor. Han har alla ingredienser för att bli en spelare som gör skillnad redan i år, trots att han bara är 18 år.