”Han skulle passa här”

Bäckis vill se Foppa i Washington: ”Han skulle gå rätt in i laget”

HOCKEY

WASHINGTON. Sveriges poängkung Nicklas Bäckström hoppas att Foppa spelar i Washington Capitals i vinter.

– Ja, han skulle passa grymt bra i det här laget, säger Bäckis.

Han ser samtidigt ut som han vet något som ingen annan vet.

– Nja, vi får väl se vad som händer, säger han och ler.

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Välkomnar sin kompis Peter Forsberg skulle trivas i Washington enligt Nicklas Bäckström – som dessutom hoppas att de får spela i samma OS-kedja. Nicklas Bäckström vet hur man bjuder publiken på show – både på isen och om han råkar hamna på jumbotronen. Här gör han kaninöron på Tomas Fleischmann under matchen mot Florida.

Det är ingen tvekan om att Nicklas Bäckström och Peter Forsberg trivs ihop.

De har blivit kompisar under de senaste åren, då Bäckis spelat välgörenhetshockey med Foppas lag Icebreakers.

Vi träffar Bäckström direkt efter matchen mot Florida natten mot söndag, där Washington fortsatt spela sin offensiva hockey trots att storstjärnorna Alexander Ovechkin och backen Mike Green saknades.

Slutresultatet 7–4 säger en del och Bäckström spelade fram till två av målen.

Det tog upp honom till sjunde plats i NHL:s poängliga med 21 poäng (4+17), där Bäckis är ende svensk på tio i topp just nu.

”Kanon om han kom”

Men även om Washington är NHL:s mest offensiva lag och har gjort flest mål i hela NHL (65) ser Bäckis gärna ännu mer offensiv styrka.

– Ja, det vore en kanon om Foppa kom hit. Vårt sätt att spela skulle passa honom perfekt och han skulle gå rätt in i laget, säger Bäckis.

Foppas spel i landskamperna i Karjala Cup har inte ändrat Nicklas Bäckströms åsikt.

– Nej, fulltränad han är en av världens bästa hockeyspelare och jag tror NHL är det bästa för honom. Jag tror han trivs bättre på liten rink, han är så otroligt skicklig på små ytor. Jag har svårt att tro att något NHL-lag skulle tacka nej till honom.

Nicklas Bäckström hoppas att få spela ihop med Foppa både i Washington och senare i OS i Vancouver. När han spelat med Icebreakers har han och Foppa bildat ett radarpar och han har sin egen drömkedja i Tre Kronor.

– Det vore stort att få spela i samma kedja i ett OS-lag.

Men ni måste väl ha någon som gör mål också?

– Ja, Henrik Zetterberg får väl vara med och hänga in dem.

Låg bakom två mål

Zäta spelade med Foppa och Bäckis i Icebreakers uppvisningsmatcher i Köpenhamn tidigare i somras, så den kedjan har spelat ihop förr.

Nicklas Bäckström har annars visat att han klarar sig bra på egen hand. Sedan Alexander Ovechkin skadade sig, har han knaprat in på den ryske stjärnan i interna poängligan och är nu bara tre poäng bakom ryssen.

Han avgjorde matchen mot Florida genom att servera Tomas Fleischmann till 5–4 och sedan vara med och spela fram även till 6–4.

– Men det var ingen bra match och många skitmål, säger han.

FAKTA

DÄRFÖR GILLAR FOPPA CAPITALS

Lagets offensiva hockey

Kompisen Nicklas Bäckström

Chansen att vinna Stanley Cup

Korta resor till matcherna

Stjärnor som Ovechkin

STJÄRNORNA SOM KAN BLI FOPPAS NYA LAGKOMPISAR

Alexander Ovechkin, 24, Ryssland

NHL:s största stjärna i dag, som vunnit Hart Trophy som NHL:s mest värdefulla spelare två år i rad. Vann poängligan 2008 och har vunnit skytteligan de två senaste åren.

Mike Green, 24, Kanada

Världens kanske bäste offensive back just nu och jämförs med legenden Bobby Orr. Kom med i NHL:s första All Star Team 2009 och anses given i det kanadensiska OS-laget.

Mike Knuble, 37, USA

Gammal kedjekompis från Philadelphia Flyers som spelade i Linköping lockutsäsongen 2004-05. Ingen superstjärna, men en pålitlig målskytt.

Alexander Semin, 25, Ryssland

En jättetalang, men inte lika jämn i spelet som landsmannen Ovechkin. Men en bra målskytt och världsmästare med Ryssland 2008.

Nicklas Bäckström, 21, Sverige

Washingtons stora framtidsnamn, som varit strålande ända sedan debutsäsongen i NHL och serverat Ovechkin till massor av mål. Dessutom kompis med Peter Forsberg – trots åldersskillnaden.

ARTIKELN HANDLAR OM