”Bättre än både Foppa och Sundin”

Zetterberg hyllas av Detroits coach

Foto: Jimmy Wixtröm
Henrik Zetterberg klappas om efter ett av sina mål mot Anaheim.
HOCKEY

DETROIT. Henrik Zetterbergs tre mål och en assist knäckte Anaheim när Detroit vann med 7–4 natten mot söndag.

Coachen Mike Bab­cock – som ska coacha favoriterna Kanada i OS – hyllar svensken.

– Glöm att Mats Sundin slutat, eller om Peter Forsberg kommer tillbaka. Henrik Zetterberg är bättre än båda två. Punkt slut, säger Babcock till Sportbladet.

Mike Babcock.

Henrik Zetterbergs match mot Anaheim var närmast sagolik. I två perioder gjorde han allt utom mål.

Sedan kom allt på en gång. Det tog knappa elva minuter för honom att göra sitt fjärde hattrick i NHL-karriären och han gjorde totalt fyra poäng i tredje perioden.

Bara Peter Forsberg har gjort fler i en och samma period.

Och Detroits ledning var lyrisk efteråt. Legendaren Steve Yzerman är Red Wings vicepresident, men även general manager för Kanadas OS-lag Vancouver.

Han var också lyrisk över Zätas insats.

– Jag tänker ge honom ledigt i två veckor över OS, så han kommer i form till Stanley Cup-slutspelet, säger Yzerman till Sportbladet.

Det är naturligtvis ett skämt, men det visar hur högt han rankar Zäta – både i klubblaget och som en eventuell motståndare i OS i Vancouver.

”Borde gjort några till”

Sverige spelar ju inte i samma grupp som Kanada och lagen kan mötas först i en kvartsfinal.

Zäta själv är lugnet själv efter matchen. Som han brukar vara.

– Det är klart att det är kul att göra mål, men jag borde faktiskt ha gjort några till i de två första perioderna. Jag tror jag hade fem skott på mål i ett enda byte, säger han.

– Men huvudsaken var att laget vann. Vi hade en trög start, men har börjat spela bättre på slutet. Och Daniel Cleary och Ville Leino gör ett jättejobb och skapar ytor för mig. De har stor del i det här.

Coachen Mike Babcock rankar Zäta före både Foppa och Sudden, men så är Zetterberg också en spelare som coacherna älskar.

Men för att testa hans teori frågar vi backen Niklas Kronwall.

– Det är naturligtvis svårt för mig att svara på, men ser vi till den arbetsinsats Zäta gör i varenda byte, så är han med bland de namnen, säger Kronwall.

– Varje match matchas han mot motståndarnas bästa spelare men lyckas ändå leverera. Dessutom är han alltid inne i box play i alla känsliga lägen. Jag tycker han är makalös.

0,7 sekunder kvar

Man skulle också kunna säga att han är en typisk Red Wings-spelare. En osjälvisk lagspelare med den mentalitet som gjort Red Wings till ett ständigt topplag i NHL de senaste 15 åren.

Det visade sig som tydligast när han fick pucken av Niklas Kronwall med fem sekunder kvar att spela vid ställningen 6–4. Zäta hade öppen kasse och publiken stod upp och skrek ”skjut” i bänkarna, medan Zäta i sakta mak transporterade pucken ut ur egen zon och in över röda innan han la pucken i tom kasse med sju tiondelar kvar av matchen.

– Men jag hade koll, säger han.

– Jag kastade en blick på klockan då jag fick pucken i egen zon, men ville transportera den över röda linjen för att inte Anaheim skulle få en tekning i vår zon om jag missade, säger han.

Hade han skjutit före röda hade det nämligen blivit icing.

De tre puckarna med fakta om varje mål med tid och ass han får efter matchen, gömmer han snabbt undan i ett gömsle i sitt bås i omklädningsrummet.

Det var inte det viktigaste i den här matchen.