Niclas Bergfors vägrade ge upp

Succérookien om säsongens mest överraskande genombrott och den uteblivna OS-chansen

Foto: AP
Niclas Bergfors in action.
HOCKEY

NEWARK. Han vägrade ge upp.

Och nu, efter tre säsongers slit i farmarligan, har Niclas Bergfors äntligen fått sin belöning.

Den 22-årige sörmlänningen är den som stått för säsongens mest överraskande genombrott i NHL

– Det är en dröm och jag är väldigt nöjd med att jag uppnått den genom att jobba hårt, säger rookien som på grund av fåniga regler inte kan tas ut till OS.

Foto: All over press
Bergfors firar ett mål med Mark Fraser.

Nygamle New Jersey Devils-coachen Jacques Lemaire förstod direkt.

Efter fyra säsongers harvande i farmarlagen i Albany och Lowell skulle Niclas Bergfors bli en stor tillgång i år.

– Ja, redan under campen i september fattade Lemaire tycke för honom, berättar legendariska New Jersey-skribenten Sherry Ross.

– Vi som stod vid sidan av rinken var skeptiska, vi såg inte det han tyckte se sig. Men det visade sig ju snabbt att Jacques hade rätt....

Sannerligen.

Spelade i Södertälje

När Bergfors – som i unga år spelade Södertälje men flyttade till Nordamerika redan som junior – väl fick chansen tog han den med samma iver som en hungrig vithaj sliter sitt byte i stycken.

Han har varit en av Devils ledande forwards under den succéartade inledningen av säsongen, prickat in fem mål och stått för nio assists och får nu ofta förtroendet i lagets förstakedja, med stjärnorna Zach Parise och Travis Zajac.

– Jag är såklart väldigt glad, det är ju det här jag drömt om. Under alla år i farmarligan har jag gått och sneglat mot NHL och tänkt på hur det skulle vara att spela här, säger Niclas när Sportbladet möter honom i hemmaarenan Prudential Center i centrala Newark.

Harvat i farmarligan

Men det tog alltså sin tid.

Den 22-årige rookien har, med undantag för några sporadiska inhopp i Devils, harvat nere i farmarligorna i fyra långa år.

De flesta andra svenskar som hamnar i samma situation ger och upp och flyger hem till tryggheten igen.

Inte Niclas.

– Nej, jag har krigat på rätt bra och det är det jag är mest nöjd med, att jag uppnått den här drömmen tack vare att jag jobbat hårt , säger han.

Skillnaden mot de som ger upp?

En orubblig tro på de egna utvecklingsmöjligheterna

– Jag kom hit tidigt och insåg fort att jag var väldigt ung och behövde lära mig mer, förklarar han.

– Sedan har jag hela tiden känt att jag blivit bättre och bättre. Även om vi förlorade mycket visste jag att jag spelade bra och att jag kunde bli ännu bättre, det är det som drivit mig hela tiden.

Missar OS

Med facit i hand kan man konstatera att de tankarna hade bäring.

Den snabbe, rörlige, passningssäkre och målfarlige talangen från Södertälje håller idag så hög klass att han skulle kunna vara en stor tillgång i OS om tre månader.

Men se, det blir det inget med.

Bergfors ingick nämligen inte i den förtrupp Bengt-Åke Gustafsson var tvungen att ta ut redan tidigt i höstas och ingår man inte i den får man helt enkelt i spela OS.

– När den truppen skulle spikas var det omöjligt att veta att Niclas skulle få ett sånt här genombrott, säger Bengt-Åke, som såg succé-rookien med egna ögon när New Jersey vann tidiga seriefinalen mot Washington igår natt.

Som lekman frågar man sig förstås vad poängen med en sådan tidig förtrupp ska vara – och det gör Bengt-Åke också.

– Jo, fick jag bestämma skulle jag ta ut truppen två veckor innan turneringen. Men det här är inget som jag eller SOK bestämt, det handlar om ett avtal mellan NHL och internationella olympiska kommittén och såvitt jag vet i dagsläget går det inte att göra något åt, säger han.

Niclas Bergfors själv tar den uteblivna Vancouver-resan med ro.

– Jag har ärligt talat inte tänkt på OS alls. Jag fokuserar helt på att spela såpass bra att jag får stanna här i Jersey.

Men vi andra kan ju få sörja...

ARTIKELN HANDLAR OM