Stor rink – glöm det

Holmström har ingen lust att spela i Sverige – om vi inte krymper hockeyrinkarna

HOCKEY

OTTAWA. Svenskarna i NHL vill ha små rinkar även i hemma i Sverige.

Och Tomas Holmström i Detroit går längst:

– Ja, så länge det är stor rink i Sverige, lär jag aldrig spela i elitserien igen, säger han.

Detroits Tomas Holmström är inne på sista säsongen på sitt kontrakt med Red Wings och hela Luleå drömmer säkert om en comeback i elitserien för ”Homer”.

Men många svenskar är så inkörda i spelet och de små rinkarna i NHL, att det inte längre lockar att återvända till de väldiga ytorna på en svensk hockeyrink.

– Nej, jag är absolut inte sugen på att spela på stor rink igen. Det händer alldeles för lite och jag tror inte min spelstil passar för stor rink. Jag är inte världens bästa skridskoåkare och det händer mer och är tätare hockey på liten rink. Det passar min spelstil och blir en roligare hockey som jag ser det, säger Holmström till Sportbladet.

Borde man inför små rinkar i Europa?

– Jag tycker det. Går inte det borde man i alla fall krympa dem till minimimåtten.

”Roligare på liten”

Tomas Holmström tillhör veteranerna i NHL och har bevisligen en spelstil som passar bättre på liten yta.

Men även yngre NHL-svenskar som Nicklas Bäckström i Washington har redan fastnat för de mindre rinkarna, trots att han bara är 21 år och uppväxt på stor rink.

– Men jag tycker det är roligare att spela på liten rink än stor. Det går lite snabbare och du måste vara mer kvicktänkt än då du spelar

i elitserien. Jag är för små rinkar i Sverige också. Det blir roligare hockey för publiken, säger Bäckström då vi träffar honom i Washington.

”Du checkar mer”

Daniel Alfredsson i Ottawa är också en förespråkare för den mindre storleken.

– Ja, helt klart. Jag tror det blir en offensivare hockey och att du checkar mer på liten rink. På stora rinkar blir det så stora avständ, att du hellre avstår från att gå fram och checka och backar hem och styr i mittzon i stället.

Men många påstår att det är lättare att spela defensiv hockey på liten rink och att det skulle bli ännu defensivare hockey?

– Jag tror inte det, även om det alltid finns de som ser möjligheten att styra upp spelet ännu mer. Men vem vill se fem man stå och backa i mittzon.

Alfredsson är inte heller speciellt sugen på att avsluta karriären i Sverige.

– Jag har pratat med Pebben en hel del och det krävs nästan mer att spela hemma än här. Det är en tuff omställning med all extra is. Jag börjar komma till åren och tränar så hårt jag någonsin kan, men det krävs nästan ännu mer träning för att klara av all skridskoåkning som krävs på ytorna där hemma. Det är väl inget som lockar direkt.

Så din röst faller på liten rink?

– Ja, jag gillar det. Det blir offensivare och roligare hockey.

ARTIKELN HANDLAR OM