Efter genombrottet: Bergfors kan få chansen i OS – trots allt

Foto: AP
HOCKEY

DALLAS. Han ingår inte i den omhuldade förtruppen.

Men nu verkar det som att Bengt-Åke Gustafsson ändå överväger att ta ut Niclas Bergfors till OS.

– När vi talades vid lät det som att han i alla fall tänkte försöka, säger New Jerseys svenske succé-rookie.

I början av oktober var det ingen som kunde ana att 22-åringe Niclas Bergfors, efter tre års harvande i farmarligan, skulle få ett dundrande genombrott under nya New Jersey Devils-coachen Jacques Lemaire.

Inte med

Så när Bengt-Åke Gustavsson, i enlighet med ett avtal slutet mellan NHL och IOK, tog ut den förtrupp ur vilken ett OS-lag sedan måste hämtas fanns han av naturliga skäl inte med.

Sedan bara small det och plötsligt var den före detta Södertälje-junioren en av de hetaste svenskarna i hela ligan.

– Det är som det är. Fick jag bestämma skulle jag inte ta ut någon trupp förrän veckan innan turneringen, men nu ser reglerna ut så här och såvitt jag vet går det inte att söka någon dispens, sa förbundskaptenen när Sportbladet mötte honom efter en match i just New Jersey för två veckor sedan.

Nu visar det sig dock att ”Bengan” vid samma tillfälle hade ett samtal den snabbe, målfarliga sörmlänningen – och gav ett aningen annorlunda besked.

– Han sa att han skulle skaffa mer information, men det lät mer som att man skulle försöka få in mig i förtruppen i efterhand, berättar Bergfors för Devils-bloggen Fire & Ice.

– Men jag har inte hört något mer, så jag vet inte hur det går.

Femma i rookie-ligan

22-åringen, som hittills svarat för fem mål och nio assists och ligger på femteplats i NHL:s rookie-liga, understryker samtidigt att han inte tänker alltför mycket på det eventuella äventyret i Vancouver i februari.

– Det vore förstås helt fantastiskt att få vara med i OS, men jag ser det i så fall som en jättelik bonus. I första hand koncentrerar jag mig på att få vara kvar här i Jersey. Det är målet, det jag drömde om hela sommaren, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM