Från guldhjälte – till utfryst

Foto: FOTO: JIMMY WIXTRÖM
Rickard Wallin.
HOCKEY

TAMPA. I våras lyfte han SM-bucklan som jublande glad lagkapten i Färjestad.

Idag sitter Rickard Wallin, 28, på läktaren i NHL - petad i Toronto Maple Leafs.

Men han är inte på väg hem.

Inte än.

– Nej, men blir man sittande en längre tid får man väl fundera över vad man ska hitta på, säger han.

Natten mot torsdag var Wallin petad för tredje matchen i rad, då Toronto slog Florida med 4-3 borta.

Han satt uppe under taket och följde lagkompisarna där nere på isen.

– Jag har väl inte fått någon direkt förklaring till varför jag inte få spela. Men när jag fick mindre och mindre istid och det fortsatte gå tungt för laget, så förstod jag väl att det var något på gång, säger Rickard.

– Det är tuffare än man tror att spela här borta. För de som ligger på gränsen är det krig varje dag. Det är ingen lyxtillvaro som många tror där hemma.

– Nu gick allting hur bra som helst på försäsongen, men sedan fick vi en jäkligt taskig start. Sedan har hela laget fått en självförtroendekollaps och det har självklart påverkat även mig.

Kvar i truppen

Men han är ändå kvar i truppen och med under bortaturnén här i Florida, där Toronto möter Panthers i natt.

Rickard Wallin skrev på ett nytt fyraårskontrakt med Färjestad under succésäsongen i fjol som ledde till ett nytt SM-guld.

Därför kom det som en knall att 29-åringen valde att skriva på för Toronto i somras.

– Men jag ville ta chansen. Och i och med att jag skrev på för NHL, var jag tvungen att bryta kontraktet med Färjestad helt. Därför är jag helt fri att gå vart jag vill när kontraktet med Toronto är över.

Det är bara ett ettårskontrakt som betalar Wallin 800.000 dollar - cirka 5,5 miljoner svenska kronor - den här säsongen.

Det är också ett envägskontrakt som gör att han behåller lönen även om skulle skicka honom till farmarlaget Marlies. Men då måste han upp på så kallade waivers och kan plockas av någon annan NHL-klubb.

– Men jag hoppas väl att jag får chansen igen förr eller senare. Att sitta vid sidan av i några matcher har hänt bättre spelare än mig.

”Extra frustrerande”

– Jag känner ju att jag klarar av att spela här borta och det gör det lite extra frustrerande. Men som svensk är man kanske lite överdrivet försiktig och spelar för laget. Har tar de flesta chansen att sticka ut när de får den. Och defensivt vet jag att de varit nöjda med mig, men det har inte hänt så mycket framåt.

Eftersom Toronto vann senast är det inte troligt att Wallin får spela i natt heller. Coachen Ron Wilson valde också att kalla upp amerikanen Christian Hanson från farmarlaget när centern John Mitchell blev skadad nyligen och det såg ut att bli en plats öppen för svensken.

ARTIKELN HANDLAR OM