Öppnar för NHL-rinkar

”Kollar vad det skulle kosta”

HOCKEY

NHL-rinkar kan snart vara verklighet i elitserien.

I går diskuterades frågan av Hockeyligans klubbdirektörer.

– Jag har begärt in uppgifter från samtliga elitseriearenor om hur stora omkostnader det innebär, säger Tommy Töpel, sportchef hos Hockeyligan.

Foto: Foto: BILDBYRÅNSportbladet den 21 november.
tätare spel Sanny Lindström och Nicklas Danielsson brakar ihop under en match i årets elitserie. Något som kommer bli betydligt vanligare om rinkarn i Sverige minskas.

I går genomförde Hockeyligan en telefonkonferens med elitserielagens klubbdirektörer. Bland annat diskuterades vilka förändringar som ska göras för att elitserien ska bli både bättre och roligare.

”Skilda åsikter”

Ett av förslagen som diskuterades mer ingående var frågan om att krympa rinkarna till NHL-mått. Från dagens 30x60 meter till 26x60 meter, men även 28x60 meter är ett alternativ.

– Att en minskning av rinkarna diskuteras är inget att sticka under stol med. Samtidigt är det väldigt skilda åsikter i frågan, säger Tommy Töpel.

Töpel har fått i uppdrag att ta in uppgifter från samtliga elitseriearenor hur mycket det skulle kosta att anpassa arenorna till NHL-rink.

– Och det har jag gjort de senaste dagarna. Vi kan inte gå vidare med det här förrän vi vet vilka kostnader det innebär.

Kan det bli aktuellt med mindre rinkar redan till nästa säsong?

– Jag vill inte uttala mig om något tidsperspektiv.

Internationella Ishockeyförbundet har beslutat att

isytan ska vara 30x60 meter åtminstone fram till 2014. Men varje landsförbund kan bestämma om de vill minska rinkarna nationellt.

Större anfallszoner

En annan förändring som drivs hårt, av framför allt Frölunda, är att förändra storleken på zonerna. Även det en stor förändring för elitserien om förslaget antas av Hockeyligan och

Ishockeyförbundet.

– Vi vill att anfallszonerna ska bli större och att blålinjerna flyttas närmare mot varandra. Hur mycket linjerna ska flyttas får vi utvärdera, Men så som de gjort i NHL har fungerat bra, säger Mats Ahdrian, klubbdirektör i Frölunda.

– Förändringen innebär att spelarna får mer utrymme när de har anfall i motståndarnas zon. Jag tror också att spelet i powerplay blir bättre när de har större isyta, säger Ahdrian.

ARTIKELN HANDLAR OM