Axelsson stoppas – av Detroit

HOCKEY

I lördags gick Dick Axelsson till sin tränare och meddelade:

– Jag åker hem.

Nu kommer Detroits straff.

– Vi stänger av honom. Han kommer inte att få spela i någon annan klubb, säger Jim Nill, assisterande general manager i Detroit.

Foto: BILDBYRÅN
Dick Axelsson.

I går kunde Sportbladet berätta att Dick Axelsson lämnat USA och Detroits farmarlag Grand Rapid Griffins. I stället befinner han sig nu i Karlstad och tränar med Färjestad.

Hans tilltag uppskattas dock inte av Detroit Red Wings, som nu vägrar att släppa honom till någon annan klubb.

– Vi har stängt av honom. Han kan inte spela någon annanstans, säger Jim Nill, assisterande general manager i Detroit.

Hoppas han återvänder

Så han kommer inte att få spela i Sverige?

– Nej. Vi följer avtalen som gäller mellan det internationella förbundet och NHL.

Axelssons beslut att lämna Detroit kom som en total överraskning för ledningen i Detroit.

– Jag hade ingen aning om att han tänkte i dessa banor. Han kom bara in till tränaren i Grand Rapids och sa ”Jag tänker åka hem till Sverige.” Hans agent avrådde honom från att åka, men han lyssnade inte på honom utan åkte ändå, säger Nill, som dock betonar att de gärna vill att Axelsson återvänder till Nordamerika.

– Det är upp till honom. Vi skulle gärna tala med honom och skulle verkligen vilja ha tillbaka honom hit och kommer inte att hålla hans agerande mot honom.

– Alla möter motgångar ibland inom hockeyn, men man kan inte ge upp för det. Man går igenom sådant här inom äktenskap och när man har barn, men man kan inte vända ryggen till och ge upp. Det måste Dick lära sig.

Måste ha tillåtelse

Detroit har rätt att stoppa svensken.

– Det krävs ett internationellt transferkort som fylls på från det svenska förbundet, spelaren och det amerikanska ishockeyförbundet. Och det amerikanska förbundet skriver bara på ifall NHL-klubben har medgivit det, säger Szymon Szemberg, kommunikationsdirektör på det internationella ishockeyförbundet till Sportbladet.

Sportbladet sökte Dick Axelsson under gårdagen, utan framgång.

FAKTA

AXELSSONS BROKIGA KARRIÄR – BRÅK OM KONTRAKT, PETAD OCH KASTAD I FYLLECELL

Sommaren 2006

Den då 19-årige Dick Axelsson är registrerad för Huddinge 06-07. Djurgården vill kontraktera Axelsson och hävdar att talangen är kontraktslös. Huddinge vägrar släppa Axelsson och kräver en stor ekonomisk ersättning av Dif. Huddinge hävdar att Axelsson är registrerad för klubben. Axelsson tränar för sig själv ett tag, men väljer under vintern att spela slutet av säsongen i Huddinge.

April 2008

Dick Axelsson hamnar i fyllecell efter att ha skrikit ”Jag hatar snutjävlar” i samband med en sen kväll i Stockholm. Dagen efter händelsen bestämde ishockeyförbundet att Dick Axelsson ratades från Tre Kronor. Axelsson missade därmed Ceska Pojistovna Cup. Trots debaclet med polisen väljer Detroit att skriva ett treårskontrakt med Axelsson. Första säsongen lånar Detroit ut Axelsson till Djurgården.

November 2008

Dick Axelsson petas från Djurgården. Laget går dåligt och som en markering mot laget väljer tränarna Mikael Johansson och Tomas Montén att peta talangen Axelsson. Någon vecka senare väljer Axelsson att skriva på för Färjestad.

December 2008

Hockeyexperten Niklas Wikegård går till brutalt angrepp mot Dick Axelsson. ”Killen ingår inte i begåvningsreserven. Studieskulderna kan ju inte vara alltför höga. Han är ett problembarn, han vet inte hur man jobbar hårt, har aldrig jobbat riktigt hårt, är dåligt tränad. En kille med talang säger dom,men den största talangen av alla är ju att kunna jobba och träna hårt. Dick Axelsson blir aldrig någon riktigt bra hockeyspelare, i alla fall inte på den nivå som Detroit hoppas på. Han är helt enkelt för korkad.” Ett av de tuffaste påhoppen som Wikegård serverat i Hockeykväll.

April 2009

Dick Axelsson är framträdande i Färjestads finallag, som till slut vinner SM-guld. En stor framgång för Axelsson.

December 2009

Dick Axelsson har haft en kämpig säsong i Detroits organisation och har inte varit i närheten av NHL. 12 december åker Axelsson hem till Sverige utan att säga hejdå till Detroit eller Grand Rapids.

Sammanställning: Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM