– Vi har aldrig haft en dialog

Johan Hedberg om NHL-succén, petningen från Tre Kronor – och Bengt-Åkes tystnad

Foto: Foto: AP
TILLBAKA TILL ELITSERIEN? Johan Hedberg, 36, hoppas att det fina spelet ska leda till ett nytt NHL-kontrakt – men han utesluter inte elitserien: ”Jag stänger inga dörrar, det har jag lärt mig. Jag uteslöt ju landslaget för fyra år sedan och det lider jag ju för fortfarande...”
HOCKEY

En av de hetaste målvakterna i NHL under hösten.

Men Johan Hedberg, 36, platsade inte bland de tio målvakter som nominerades till den svenska OS-truppen.

– Personligen hade jag tagit med alla som hade en liten, liten chans att få spela i NHL, säger Hedberg.

När Bengt-Åke Gustafsson presenterade den stora OS-truppen med 69 spelare fanns tio målvakter med. Bland andra Mattias Modig, Mikael Tellqvist och Daniel Larsson, men ingen Johan Hedberg.

– Jag tyckte redan då att det smartaste hade varit att täcka alla vinklar som skulle kunna bli ett problem på målvaktssidan. Johan Backlund var ju inte heller nominerad, det fanns definitivt en chans att han skulle ha kunnat få speltid i Philadelphia, säger Hedberg.

Fick chansen – och tog den

Atlantas förstemålvakt, finländaren Kari Lehtonen, är långtidsskadad, något som gjort att Johan Hedberg delat på målvaktsjobbet med tjecken Ondrej Pavelec.

Den förre Leksandsmålvakten har startat 13 matcher och Atlanta har vunnit nio av dem. Hedberg har en räddningsprocent på 92,70, i dagsläget är det bara fyra målvakter i NHL som har bättre statistik.

– Kari (Lehtonen) har ju haft skadeproblem tidigare och att jag skulle få en del speltid var väl kanske inte det mest otänkbara scenariot, säger Johan Hedberg.

Han fanns med både i Nagano 1998 och i Salt Lake City 2002. När han inte nominerades som en av sex målvakter i den stora truppen till OS i Turin 2006 sa Johan Hedberg att landslaget var ett avslutat kapitel.

Hade tackat ja

– Då var jag bitter, det kan jag villigt erkänna. Jag har precis som många andra ett ego och det blev lite sårat. Men hade Bengt-Åke ringt mig i somras och frågat om jag var intresserad av en plats i stora truppen hade jag svarat ja.

Hur många gånger har du pratat med Bengt-Åke Gustafsson under de snart fem år som han varit förbundskapten?

– Jag har aldrig haft någon dialog med honom. Däremot har jag träffat honom ett par gånger när han varit ut och käkat middag med de andra svenska spelarna i Atlanta (Tobias Enström och tidigare även Niclas Hävelid).

Samtidigt betonar Hedberg att han inte är bitter över att inte ens fått chansen att kvalificera sig för OS.

Bengt-Åke Gustafsson motiverade nyligen spolningen med att ”Hedberg varit andremålvakt i flera år och inte gjort något större

väsen av sig”.

– Man måste ändå respektera Bengt-Åke, han har varit skönt ärlig när han svarat på varför jag inte är nominerad, säger Hedberg.

I en omröstning på Sportbladets hemsida vill svenska folket, med överväldigande majoritet, se Henrik Lundqvist, Jonas Gustavsson och Jacob Markström som de tre OS-målvakterna.

Håller du med våra läsare?

– Ja, de har helt rätt. Får Gustavsson komma i gång och spela kontinuerligt ska han med. Av det jag sett hittills har han en grym potential. Markström är i mina ögon elitseriens bästa målvakt och hade säkert kunnat spela i NHL redan nu.

ARTIKELN HANDLAR OM