Gustavsson höll tätt – i sin comeback

”Jag är så glad att vara tillbaka”

Foto: AP, Reuters
Jonas Gustavsson höll i natt nollan för första gången i NHL.
HOCKEY

Vilken comeback!

Jonas Gustavsson startade i Torontos mål för första gången på tre veckor.

Och då slog “Monstret” till med karriärens första NHL-nolla.

– Jag är så glad att vara tillbaka, sa svensken efter 2-0 (0-0, 1-0, 1-0) mot Boston.

Han missade åtta matcher efter att ha drabbats av hjärtproblem i bortamatchen mot Montreal den 1 december.

Men i den förra matchen mot Buffalo (förlust 2-5) fick han hoppa in efter att den startande keepern Vesa Toskala släppt in fyra billiga mål. Då räddade Gustavsson 16 av 17 skott och det gjorde att coachen Ron Wilson även gav honom förtroende i nattens fajt mot Boston Bruins.

Gustavsson visade att Wilson valt rätt - den 25-årige svensken hör definitivt hemma i NHL och som startande målvakt i Toronto. “Monstret” räddade samtliga 25 skott från Bostons spelare och noterades för rookiesäsongens första nolla.

– Jag är så glad att vara tillbaka på isen, tillbaka i spel hemma mot Boston Bruins och få min första nolla i NHL. Det händer inte varje dag, sa Jonas Gustavsson till AP.

Hyllas efter comebacken

Ron Wilson:

– Han har verkligen jobbat hårt. Han har inte låtit dessa medicinska motgångar störa honom alls. Han är stabil och tydligen har två hjärtproblem och en ljumskskada givit honom mer karaktär. Han kommer tillbaka, arbetar hårt under träning och jag är verkligen glad att vi hittat en väg att ge honom en nolla i NHL.

Framför allt var det i den andra perioden som Jonas Gustavsson glänste då Toronto hade ledningen med 1-0 efter mål av Tomas Kaberle.

”Monstret” räddade bland annat ett friläge från Byron Bitz och ett hårt skott från backen Zdeno Chara.

Sedan avgjorde Jason Blake matchen genom att sätta 2-0 i mitten av den tredje perioden.

Gustavsson erkänner att premiärsäsongen i NHL inte varit en dans på rosor.

– Det var inte vad jag förväntade mig, men du måste ta det för vad det är och försöka jobba hårt när du får chansen på isen. Det finns inte så mycket mer du kan göra, sa han till AP.

Torontos andre svenskrookie - vänsterforwarden Viktor Stålberg, 23 - fick lämna isen i den andra perioden efter att han fått en hög klubba i ansiktet från Bostons Blake Wheeler.

Han återvände dock i den tredje perioden och spelade i totalt 6.24 minuter.

ARTIKELN HANDLAR OM