Trist jubileum för Henke – byttes ut

Philadelphia vann med 6–0

Foto: AP
Hängskalle. En utbytt Henrik Lundqvist spanar in återstoden av matchen mot Flyers bakom plexit.
HOCKEY

NEW YORK. Henrik Lundqvist spelade in 300:e NHL-match i natt.

Jubileet hade kunnat vara roligare,

Han släppte in tre mål i första perioden, blev sedan utbytt och fick från bänken se sitt Rangers tillplattat med 6–0 av Philadelphia.

– Jag vet att jag kan bättre, men det där är inga mål jag kommer att ligga vaken över. Killarna verkar ju inte vilja ägna sig åt försvarsspel, säger den svenske OS-keepern till Sportbladet efter praktfloppen på Garden.

Omvärlden trodde inte att New York Rangers skulle kunna göra en sämre match än i den omtalade katastrofen mot ärkerivalen Islanders för två veckor sedan.

Men det kunde dom.

Nattens hemmamöte med Philadelphia Flyers var en ännu mer beklämmande uppvisning i håglöshet, slarv, felpassningar, förlorade närkamper och allmän förvirring.

Redan efter 54 sekunder gjorde förre blåskjortan Blair Betts ett första mål på Henrik Lundqvist och på den vägen fortsatte det.

I första paus stod det 0-3, med bud på mer.

300:e matchen

Då blev Henrik Lundqvist utbytt – i 300:e NHL-matchen.

– Den risken finns alltid när man släpper in flera mål i första perioden och jag vet att ju att jag måste spela bättre, säger han när Sportbladet möter honom i ett dödstyst omklädningsrum efter slutsignalen.

Men han fick i sanning inte mycket till hjälp av sina backar heller – Flyers hade långa stunder allmänhetens åkning i Rangers-zonen.

– Ja, nej, det där är ju inga mål jag direkt kommer att ligga vaken över, instämmer ”Henke” med viss syrlighet i stämbanden.

– Men det handlar inte bara om backarna, allihop gör en bedrövlig insats. Det är som att de inte vill ägna sig åt försvarsspel längre. Man förstår inte riktigt varför, när vi befinner oss i den här situationen...

I Lundqvists ställe fick unge Chad Johnson göra NHL-debut och den började med att han släppte in sitt allra första skott.

Den 23-årige kanadensaren jobbade sig dock in i matchen och lyckades hålla ner siffrorna – jo, det är det vi talar om här – till blott 0-6...

Enda lilla ljuspunkten är måhända att den svenske OS-målvakten, som matchats brutalt hårt de senaste veckorna, äntligen fick vila litegrann.

I nattens nyårsdrama i Carolina ska han vara tillbaka mellan stolparna igen.

ARTIKELN HANDLAR OM