Henrik den store

Sedin på väg att peta Ovetjkin från tronen

Foto: Reuters
HOCKEY

DETROIT. Han har just, som blott sjunde NHL-svensk, sprängt 100-poängsvallen – och med endast några omgångar kvar av grundserien är han på god väg att peta Alexander Ovetjkin från tronen som ligans poängkung.

Henrik Sedin håller kort sagt på att skriva historia.

– Det är verkligen roligt. Jag hade aldrig trott att jag skulle kunna komma upp i såna poängsummor. Men både jag och Daniel är idag extremt mycket bättre än när vi kom hit. Då var vi inte redo för NHL, berättar han i en exklusiv Sportbladet-intervju om racet med Ovetjkin, Stanley Cup-drömmarna och den målmedvetna sommarträningen.

Kent Nilsson, Håkan Loob, Mats Näslund, Mats Sundin, Peter Forsberg, Markus Näslund och Daniel Alfredsson. Under de närmare 40 år svenskar spelat i NHL är det bara de sju blågula stjärnorna som lyckats göra hundra poäng eller fler under en och samma säsong.

Men nu har den exklusiva klubben alltså fått ännu en medlem. När hans Vancouver förra helgen mötte San Jose stod Henrik Sedin för två assists och därmed passerade även han den magiska 100-gränsen.

Inte nog med det, dock.

Med några få omgångar kvar av grundserien leder samme Sedin poängligan, tre poäng före de senaste säsongerna skyttekung Alexander Ovetjkin, och kan mycket väl vinna blytunga Art Ross Trophy.

Det är det bara Forsberg som klarat av tidigare.

Stort.

Stort som satan.

Att få den 29-årige ångermanlänningen att tala om det bragdartade i den statistiken är emellertid inte lättare än att förutse Henriks och tvillingbrorsan Daniels telepatiska passningar. Han vill, som den tvättäkta svensk han är, hellre prata­ om kedjan, laget och möjligen brorsan.

”Inte många som gjort”

Men pressar man honom går det i alla fall att kramar fram lite glädje över de historiska framgångarna.

– Jo, det är klart att det är roligt. Det är en väldigt speciell notering. Inte så många svenskar har samlat ihop så många poäng, säger han lite motvilligt.

Nej, det är fint sällskap du hamnat i.

– Verkligen. Det är ju alla spelare jag beundrat och sett upp till som yngre. Jag hade aldrig trott att jag skulle kunna komma upp i samma poängsummor som killar av den kalibern, det är en stor överraskning. Men jag tror att det framförallt är något som kommer att kännas bra när man ser tillbaka på sin karriär.

Men du vill väl vinna poängligan, när det nu är så nära?

– Visst, det vore häftigt och stort. Men händer det så händer det. Jag kan ändå inte påverka vilka andra som gör poäng eller inte, så jag försöker låta bli att tänka på det.

Vad är hemligheten då? Varför har du blivit så mycket bättre i år?

– Det handlar, som jag sagt förr, om träning. Sedan lockout-säsongen har jag och Daniel tränat väldigt målmedvetet om somrarna och därför kunnat ta flera steg framåt varje år.

Men alla tränar väl hårt på somrarna?

– Vi har tagit hjälp av en bra instruktör som heter Mats Emanuelsson och inriktat träningen helt på vad som behövs för att spela hockey. Man får en känsla av att andra ibland bara går till gymmet och kör ett vanligt styrkepass. Vår träning är anpassad efter det vi ska göra på isen.

Vad har det specifikt gett för skillnad?

– Vi är extremt mycket starkare och bättre som hockeyspelare. När vi först kom hit var vi inte redo för NHL. Vi hade tränat lite fotboll på somrarna och det var det hela, vi hade inte riktigt koll på vad som krävdes. Nu är vi som sagt starkare. Även mentalt.

”Slutat bry oss”

Hur yttrar sig det? Det mentala?

– Man ägnar inte så mycket energi åt allt runt omkring. Till exempel har vi slutat bry oss om vad som skrivs, vare sig det är positivt eller negativt. Vi har mognat och lärt oss koncentrera oss på det vi ska göra istället.

Du nämner Daniel...är han avundsjuk på att du plötsligt får all uppmärksamhet?

– Nej, inte alls. Och det ska han inte vara heller. Han har stor del i att det gått så bra för mig. Och om han inte varit skadad i så många matcher hade han varit där uppe han också, det vet han ju.

Kommer han försöka hjälpa dig att sno Art Ross från Ovetjkin de sista matcherna nu då?

– Tja, alla vill väl hjälpa till. Men ingen kommer att börja slå fler passningar till mig eller nåt. Då blir det bara pannkaka. Vi ska ska bara, som lag, försöka spela lika bra som vi gjort hittills.

Snart börjar slutspelet. Vad talar för att ni går längre än ni gjorde i fjol?

– Att alla varit med en gång och lärt sig vad det handlar om. Vi vet till exempel att, även om spelat förändras i slutspelet, så ska man inte försöka göra så mycket annorlunda utan fortsätta med det som gått bra tidigare. Just erfarenheten, att vi blivit ett år äldre, tror jag är avgörande.

Kan du förklara hur mycket det skulle betyda att gå hela vägen och vinna Stanley Cup.

– Nej, egentligen inte. När man varit här så länge som vi varit finns det inget man vill hellre. Och hur stort det skulle vara här uppe...jag skulle vara beredd betala ett högt pris för att få vara med om det.

Well, för laget som förfogar över ligans skyttekung brukar inget vara omöjligt.

FAKTA

POÄNGLIGAN JUST NU

1. Henrik Sedin, Vancouver, 78 matcher, 29 mål, 76 assist, 105 poäng.

2. Alexander Ovechkin, Washington, 67, 46, 56, 102.

3. Sidney Crosby, Pittsburgh, 77, 47, 50, 97.

TIDIGARE VINNARE:

08–09: Evgeni Malkin, 113 p.

07–08: Alexander Ovechkin, 112 p.

06–07: Sidney Crosby, 120 p.

05–06: Joe Thornton, 125 p.

03–04: Martin St. Louis, 94 p.

02–03: Peter Forsberg, 106 p.

ARTIKELN HANDLAR OM