Hemligheten bakom Sedinarnas succé: en 50-åring från Uppsala

”Bland de bästa i världen”

HOCKEY

Här är hemligheten bakom bröderna Sedins succé i NHL:

En 50-åring från Uppsala.

– Jag har alltid tyckt att de hör hemma bland de bästa spelarna i världen, säger Mats Emanuelsson.

Mats Emanuelsson.

Henrik Sedin är på väg att vinna poängligan i NHL som den blott andre svensken i historien efter Peter Forsberg.

Daniel Sedin har haft skadeproblem men ändå snittat 1,3 poäng per match.

Säsongen 2009/2010 har den sedinska poängmaskinen obönhörligt rullat fram längs den nordamerikanska kontinenten – men det har inte alltid varit så.

– För fem-sex år sedan upplevde både jag och bröderna själva att deras karriärer hade stagnerat och det kändes som om de hade tappat tron lite grann, säger hockeyinstruktören Mats Emanuelsson.

”Får visa att belackarna haft fel”

Tillsammans med Daniel och Henrik började Emanuelsson att utforma ett program för deras sommarträning. Det gick ut på att utveckla tvillingarnas skridskoåkning – och samarbetet har pågått i fem års tid.

– Träningen utgår alltid efter vilka behov de har ute på isen. De har åkt mycket inlines (ombyggda för att efterlikna vanliga skridskors kontaktyta med is), kört styrkepass och tränat en del skott. Och jag tycker att de har fått en rörligare skridskoåkning med tiden, säger Emanuelsson om träningsregimen som är på väg att ge en ny svensk Art Ross Trophy-vinnare i Henrik Sedin.

– Det vore fantastiskt om han vinner; både för honom själv, svensk hockey och för att visa alla belackare han och Daniel haft genom åren.

ARTIKELN HANDLAR OM