”Jag ska inte vika ner mig”

Alla litar på att Lundqvist ska frälsa Rangers: ”Rätt coolt”

Henrik Lundqvist – mannen alla Rangersfans räknar med i kväll. FOTO: AFP
HOCKEY

NEW YORK. Han kallas ofta de stora matchernas man.

Om det stämmer är det här Henrik Lundqvists söndag.

För större än New York Rangers direkt avgörande grundserieavslutning mot Philadelphia ikväll blir matcher inte.

– Jag vet inte jag, som målvakt är man väldigt utsatt och jag hade hellre sett att vi inte var i den här situationen, men nu är vi här och jag ska inte vika ner mig, säger målvaktsstjärnan inför säsongens drama.

Både New York och Philadelphia har spelat 81 matcher under sedan säsongsstarten i oktober förra året.

Huruvida det var någon poäng med dem avgöras i den 82:a, i Wachovia Center i Philadelphia i kväll, svensk tid (21.00).

Den som vinner går till slutspel – den som förlorar kan plocka fram golfklubborna och gå på förfärande tidigt sommarlov.

– Ja, hela säsongen hänger på den här sista matchen. Det är rätt otroligt och det är rätt coolt också, säger Henrik Lundqvist med ett snett leende.

Blir en thriller

För Rangers beror utgången, som vanligt, på att just Henrik presterar på toppen av sin förmåga. Och det tvivlar vare sig fans eller lagkamrater på att han kommer att göra. Den svenske målvaktsstjärnan har tidigare visat att han är gjorde för just den sortens thrillers som väntar i Philly.

– Nja, gjord för...he he, det vet jag inte. Som målvakt är man väldigt utsatt och jag hade nog hellre sett att vi inte var i den här situationen. Men nu är vi det. Det är bara att acceptera och jag ska inte vika ner, men

Kort sagt:

Pressen är hård – men ”Kung Henrik” tänker inte låta sig påverkas alltför mycket av den.

”Det pirrar mer”

– Jag kan ändå inte påverka hur min medspelare agerar, eller vad motståndarna gör, så jag koncentrerar mig som vanligt bara på mitt, förklarar han.

– Sedan pirrar det mer i såna här matcher än i en träningsmatch på försäsongen, det är klart. Men jag förbereder mig inte på något särskilt sätt och försöker inte göra något annorlunda ute på isen.

Annorlunda har däremot de ifrågasatta backarna framför Lundqvist behövt agera de sista veckorna och det har de fått förnämlig hjälp med av svenske veteranen Anders Eriksson – värvad från Phoenix i början av mars.

Hyllar Eriksson

– Ja, honom är jag verkligen nöjd med. Han har gett ett helt annat lugn och en helt annan stabilitet i egen zon. Dessutom känns det som han hjälpt sin backpartner, Wade Redden, att få upp självförtroendet, berömmer Lundqvist.

Om de får fortsätta bära Rangers framåt nästa vecka avgörs i årets match i Philadelphia idag.

FAKTA

Statistiken visar – därför är han Rangers frälsare

Spelade matcher: 72. Tvåa i ligan.

Spelade minuter: 4 139. Femma.

Vinster: 35. Tia.

Räddningsprocent: 91,9. Nia.

Insläppta mål: 2,41/match. Nia.