Satsa aldrig mer än halva lönen på mina tips...

HOCKEY

Det finns ingenting inom hockeyn som är roligare än ett slutspel. Match varannan dag, lite lätt träning, stor förväntan inom laget, bland alla supportrar och media.

Tyvärr är även i år mitt förväntansfyllda omklädningsrum utbytt mot en solstol och en kall dryck.

Johan Hedberg. FOTO: GETTY IMAGES

Jag får nöja mig med att följa det här mycket intressanta slutspelet i soffan framför en HD-sänd match. Vad gjorde jag innan HD? Jag ser inte pucken längre när det inte sänds i HD. Man vänjer sig fort med allt gott i livet...

Inga roliga samtal

Det har varit omtumlande dagar för alla hockeyintresserade i Atlanta då man annonserade att alla våra tränare får gå och att vår GM Don Waddell flyttas upp till President och lämnar över sportchefsrollen till den mycket välrenommerade Rick Dudley.

Det är alltid tråkigt när någon som man jobbat så nära med under ett par år inte får vara kvar på sitt jobb, jag har pratat med alla våra (före detta) tränare under dagen och jag kan lova att det är inga roliga samtal. Jag önskar dom allihopa lycka till i fortsättningen.

Grattis till elitserieplatsen, AIK

Jag blev tillfrågad av min vän, den eminente skribenten Per Bjurman att vara lite gästkrönikör inför Stanley Cupslutspelet, så här bredvid kommer lite av mina tankar inför rond 1. Jag hoppas att jag får chansen att återkomma till rond 2.

Tills dess får ni njuta av en mycket intressant SM-final och massor av Stanley Cup-hockey.

Jag har aldrig varit bra på att tippa så jag råder er att inte sätta mer än en halv månadslön på mina tips...

Slutligen vill jag skicka ett stort grattis till Dick Tärnström och hela AIK för deras avancemang till elitserien. Även om det tar emot något väldeliga...

Nästa år får eliten sällskap av ett ungdomligt Leksands IF!!!

FAKTA

Hedbergs tips inför åttondelsfinalerna

Pittsburgh–Ottawa

Jag tror Pittsburgh tar den här serien med 4–2 i matcher. Ottawa har varit mycket upp och ner under säsongen och jag hoppas, för en av Sveriges största spelare genom tiderna, Daniel Alfredsson (Grattis till 1000 matcher! Stort) att man lyckas pricka in en formtopp annars så tror jag att Sidney Crosby och hans mycket välbalanserade lag blir för svåra.

Tips: 4–2 till Pittsburgh

Los Angeles–Vancouver

Jag är otroligt glad över Henkes vinst i poängligan, äntligen får han och självklart broder Daniel, som jag tror hade bästa poängsnittet per match i ligan, det erkännande dom är värda. Jag har spelat med och mot dom och dom är sjukt bra. Los Angeles har lyft sig rejält från förra året och är verkligen värda sin slutspelsplats. Jag tror dock inte att dom kommer att kunna rå på Vancouver som med lite flyt och bra målvaktsspel kan ta sig ur western conference.

Tips: 4–1 till Vancouver

Buffalo–Boston

Mycket ovisst. Jag gillar Ryan Miller skarpt, fantastiskt bra målvakt och han är Buffalos absolut viktigaste spelare. Boston har dock Tuuka Rask som har varit grym och Tim Thomas som vann Vezina trophy i fjol så det kommer bli ett mycket underhållande målvaktsspel i den här serien. Jag tror att Bostons lite mera tyngd kommer att fälla avgörandet till deras fördel och får dom tillbaka Marc Savard till en eventuell andra slutspelsrunda, då blir dom riktigt farliga.

Tips: 4–3 till Boston

Detroit–Phoenix

Kul serie, Detroit avslutade väldigt starkt och fick tillbaka sina skadade toppspelare. Kan gå hela vägen men jag tror att den andra stora överraskningen i Western conference Phoenix kan bli en svår nöt att knäcka. Kanonmålvakt i Bryzgalov, Ulf Samuelsson i båset (Grattis Philip till segern i Collegeligan) och en nyvunnen entusiasm i staden. Stenhårt där jag tror Detroits stjärnspelare avgör.

Tips: 4–3 till Detroit

Washington–Montreal

Oj vad det är kul att se Washington spela hockey. Jag hoppas och tror att deras fantastiska offensiv kommer att segra över Montreals starka defensiv. Bäckström, Ovechkin, Semin är alla nästan otäckt bra offensivt men dom har också många karaktärsspelare som är så otroligt viktiga i ett slutspel. Jag tror att Washington tar den här serien.

Tips: 4–1 till Washington

Chicago–Nashville

Chicago är nästan lika roliga att titta på som Washington. Härlig offensiv och massor av ungdomlig entusiasm. Spelskickliga backar och, trots allt snack, två mycket bra målvakter. Det här kan bli Antti Niemis stora genombrott. Men dom kommer att få jobba för avancemang. Nashville är jobbiga att spela mot och gör sällan en dålig match. Barry Trotz lyckas år efter år med små resurser skapa ett slutspelslag. Mycket speed och stark defensiv. Det kommer dock inte att räcka mot ett alldeles för bra Chicago.

Tips: 4–1 till Chicago

New Jersey–Philadelphia

Den här serien är mycket intressant. Kommer min gamle lagkamrat Kovalchuk att bli den ”gamebraker” som New Jersey behöver? Man har ett grundspel och en defensiv som har funkat klanderfritt i 15 år men har ibland saknat den lilla spetsen som behövts för att vara en verklig utmanare till Stanley Cup. Philadelhia kom in på minsta möjliga marginal efter Rangers starka spurt och borde ha ett lite övertag av att man fick kämpa in i det sista. Jag tror att det kommer att ge dom en bra start men det räcker nog inte mot lagmaskinen i långa loppet.

Tips: 4–3 till Devils

Colorado–San Jose

Colorado är en av de stora överraskningarna i år. Kanonsäsong av detta unga, talangfulla gäng. Här tar det dock stopp. Jag tror att San Jose blir riktigt farliga i år och att en av mina favoriter Joe Thornton äntligen får till det i playoff.

Tips: 4–1 till San Jose