Samuelsson slog till

Avgjorde mot Los Angeles i förlängningen: ”Händer inte varje dag”

Vancouvers matchvinnare Mikael Samuelsson avgjorde den första slutspelsmatchen i förlängningen. Svensken gjorde även ett mål under ordinarie speltid. FOTO: REUTERS
HOCKEY

WASHINGTON. The Sedin show är för all del en attraktion i slutspelet också.

Men nattens svenske kung i Vancouver heter Mikael Samuelsson.

Han avgjorde den första slutspelsronden mot Los Angeles – i sudden death.

– Det händer inte varje dag, så det känns ju skoj, säger hjälten till Sportbladet.

Mikael Samuelsson hade överhuvudtaget en stor kväll i playoff-öppningen hemma i GM Place.

Först kvitterade han Los Angeles tidiga 1-0-ledning i början av andra perioden, assisterad av Daniel Sedin.

Sedan smackade han alltså – efter eminent framspelning av Henrik Sedin från den klassiska positionen bakom målburen – in den avgörande 3-2-pucken 8.52 in i övertidsperioden.

– Väldigt skönt att vi lyckades vinna och det var förstås kul att avgöra, det händer inte varje dag, säger ”Samme” när vi når honom på telefon efter dramat.

Klev ofta fram i Detroit

Nej, inte varje dag kanske, men faktum är att den 33-årige sörmlänningen har för vana att göra viktiga mål i slutspelet. Under åren i Detroit var det ofta han som klev fram i exakt rätt lägen.

– Jo, ja, det kanske är sant. Det har blivit några såna mål kanske, säger han blygsamt.

– Och det kändes bra idag, det funkade överhuvudtaget för vår kedja. Jag får vara nöjd.

Även Daniel Sedin satte en puck, också det efter förspel av skyttekungen Henrik. Ingen behöver med andra ord vara orolig över att The Sedin Show bara är en grundserieattraktion. Tvillingarna dominerar lika mycket i playoff.

Därtill gjorde Alexander Edler en stormatch och utsågs till matchens andra stjärna – utan att ha gjort en poäng. Det händer inte ofta.

Modin målskytt

Också Los Angeles Kings svenske forward-bjässe, Fredrik Modin, gjorde ett mål – det viktiga som innebar 2-2 och tog gästerna till förlängning.

Matchen var i övrigt, precis som alla andra slutspelsbataljer som hunnit avgöras, hård och jämn och båda målvakterna – Roberto Luongo i Vancouver och Jonathan Quick i Los Angeles – räddade sina lag med fantastiska räddningar vid fler än ett tillfälle.

– Ja, Kings är bra. Det kommer att bli en stenhård serie och jag är övertygad om att fler matcher går till övertid, säger Mikael Samuelsson.

Då är det ju tur att Vancouver har en sån bäst-när-det-gäller-sniper som ”Samme” själv.