Magiskt, Bäckström

Fullbordade sitt hat trick med att avgöra i förlängningen: ”Visade att vi aldrig ger upp”

HOCKEY

WASHINGTON. Nicklas Bäckström hade ingenting mindre än en magisk natt i natt.

Han fullbordade ett hat trick – och hann avgjorde den andra matchen mot Montreal i sudden death.

– Väldigt kul. Det är roligt att man får vara med och leda sitt lag till nånting, säger den svenske hjälten till Sportbladet efter 6-5-segern.

Avgörandet Nicklas Bäckström avgjorde efter bara 31 sekunder av förlängningen och fullbordade ett hat trick. Alexander Ovetjkin vill förstås vara med och fira. FOTO: GETTY IMAGES

Ja, även storfavoriten Washington såg alltså till att utjämna sin slutspelsserie, mot Montreal, i natt.

Men det satt riktigt jäkla hårt åt.

Montreal lyckades tidigt gå upp i 2-0-ledning, främst på grund av en sällsamt darrig Jose Theodore i hemmakassen.

Fansen buade

I det läget såg det ut som att serien var på väg att rinna hyllade Capitals ur händerna och de chockade fasen hemma i Verizon Center började faktiskt bua.

Men då klev Nicklas Bäckström in i handlingen.

Först reducerade han till 4-2 strax innan pausen, på ren ilska som det såg ut.

– Ja, vår andraperiod var lite pinsam. Så det var mycket frustration som kom ut där, säger ”Bäckis” när han möter svensk media i omklädningsrummet efter matchslutet.

Samma känslor drev honom sedan vidare till nya stordåd i tredjeperioden.

Först gjorde Alexander Ovetjkin 3-4 i början av slutakten, sedan var det den 22-årige gästriken som – förnämligt framspelad av samme Ovetjkin – kvitterade.

Slog till efter 31 sekunder

Därefter fick gästerna något oväntat åter gå upp i ledning, men ”Bäckis” var inte färdig. 18.39 gled han in i anfallszonen, släppte en dropp-passning till unge backen John Carlson och han dammade resolut in en ny kvittering.

– Vi visade att vi aldrig ger upp och hittar sätt att komma tillbaka, vilka underlägen vi än hamnar i. Det är ett gott tecken inför fortsättningen, säger Nicklas.

Caps, och framförallt ”Bäckis” själv, visade också att de vet hur slutspelsmatcher dödas.

Den övertidsperiod som följde hann bara pågå i 31 sekunder – sedan fick den svenske stjärnan pucken mitt i ”slottet” och avlossade ett skott Montreal-keepern Jaroslav Halak knappt hann reagera på.

Matchen var därmed avgjord och ”Bäckis” hat trick fullbordat.

– Väldigt kul, måste jag säga. Det är roligt när man får vara med och leda sitt lag till nånting, säger han och ler lyckligt.

Även hans radarpartner Ovetjkin, som gjorde ett så platt intryck i den första matchen, samlade ihop fyra poäng under kvällen och såg ut att hittat sitt pardonlösa jag igen.

– Hela vår kedja hade en lyckad kväll. Vi slutade aldrig jobba och till slut blev deras backar lite trötta. Det är så vi måste spela, menar ”Bäckis”, som nu ser fram emot att resa upp till Montreal.

– Ja, det ska bli riktigt kul. I och med att vi vann den här matchen känns det som att vi fått lite momentum och fört över pressen på dem.

Den första Bell Center-bataljen avgörs natten till tisdag.

FAKTA

Matchfakta:

Vancouver–Los Angeles 2–3 (2–0, 0–2, 0–0, 0–1)

Åttondelsfinal 2 i bäst av 7

Vancouver: Steve Bernier, Mikael Samuelsson (3). Målvakt Roberto Luongo 90,6 procent. Los Angeles: Fredrik Modin (2), Wayne Simmonds, Anze Kopitar. Målvakt Jonathan Quick 92,3 procent.

Publik: 18 810.

1–1 i matcher.

Washington–Montreal 6–5 (1–2, 1–2, 3–1, 1–0)

Washington: Nicklas Bäckström 3 (4), Eric Fehr, Alexander Ovetjkin, John Carlson (Bäckström). Målvakt José Théodore 0 procent, Semjon Varlamov 86,4 procent. Montreal: Andrej Kostitsyn 3, Brian Gionta, Tomas Plekanec. Målvakt Jaroslav Halak 83,8 procent.

Publik: 18 377.

1–1 i matcher.