Har 101 saker att göra innan han dör

I år kan Ted Leonsis få bocka av ännu ett livsmål: ”Stanley Cup vore det allra största”

1 av 2
färgstark ägare Multimiljonären Ted Leonsis har blivit känd som en ovanligt öppen NHL-höjdare. När Washington-fansen är upprörda och vill prata med ägaren behöver de bara mejla – eller traska fram till honom i Verizon Center. FOTO: JIMMY WIXTRÖM (Bilden är ett montage)
HOCKEY

WASHINGTON. Om Washington Capitals går hela vägen och vinner Stanley Cup får de inte bara ta emot sportvärldens mest mytomspunna trofé.

Lagets färgstarke ägare, Ted Leonsis, kan pricka av ytterligare en punkt på den fantastiska lista över livsmål han satte samman när han överlevde en skrämmande flygincident för 25 år sedan.

– Att vinna ett mästerskap i professionell idrott är det svåraste som finns. Därför vore det allra störst, säger den stenrike mjukisen som betalar Nicklas Bäckströms lön.

Ted Leonsis var redan en förmögen, self-made man när han sommaren 1984 klev på ett plan i Melbourne i Florida för en kort flygning till Atlanta.

Men när han en knapp timme senare, svårt skräckslagen, gjorde sig beredd för en kraschlandning och ställde sig frågan ”Dör jag lycklig om det tar slut nu?” var det uppriktiga svaret ändå inte vad han hade hoppats på.

Det löd: Nej.

När planet till sist ändå tog mark i Atlanta, och det landningsställ som hade fallerat visade sig hålla, bestämde han sig för att svaret skulle vara ett annat när han småningom stod inför döden på riktigt.

– Att jag trots alla pengar inte var lycklig var den viktigaste upptäckten i mitt liv. Och så fort jag kom av det där planet, med skakiga knän och magen i uppror, visste jag skulle leva resten av mitt liv i jakt efter lyckan.

Kommer från arbetarklasshem

Leonsis visste dock inte riktigt hur en sådan jakt skulle iscensättas, så för att ge sig själv riktning han satte han samman en lista med 101 saker och mål han ville uppnå innan han drar sitt sista andetag.

Den publicerades nyligen i kombinerade självbiografin/självhjälp-boken ”The Business of Happiness” och ni ser den här intill.

Ouppnåeligt trams, kan tyckas om många av punkterna.

Men faktum är att den nu 53-årige entreprenören – född i ett arbetarklasshem i New York-stadsdelen Brooklyn, son till en servitör och en sekreterare –25 år senare prickat av alla utom nitton.

Var nära att tacka nej

Redan 1994 sålde han sitt kommunikationsbolag Redgate till internet-jätten America Online – och ledde sedan AOL i tretton framgångsrika år. Han har spelat basket med Michael Jordan. Han äger en Ferrari. Han gör filmer. Han har varit borgmästare i lilla Orchid i Florida. Han har uppfunnit spel. Han har byggnader uppkallade efter sig. Bland annat.

Men störst av allt:

1999 förvärvade han företaget som äger NHL-laget Washington Capitals och NBA-ditot Washington Wizards.

– Jag tackade först nej när jag fick erbjudandet. Det var väldigt dyrt och det verkade krångligt. Men när vi skulle lägga oss samma kväll frågade min hustru hur det skulle kännas om jag som åldring tittade på min lista och konstaterade att det enda jag inte gjort var att äga ett proffslag. Nästa dag ringde jag tillbaka och tackade ja, berättar Leonsis i sin bok.

Sedan dess har han, menar han, gjutit in sin livsfilosofi i Capitals-organisationen.

– Vi är ett lyckligt lag, med lyckliga spelare och lyckliga fans och lycklig ledning. Men vi är ändå inte där vi vill vara ännu. Inte riktigt.

Nej, det viktigaste återstår.

Capitals ska vinna Stanley Cup.

Det är en punkt på ägarens livslista som står ut i relief.

– Att vinna ett mästerskap i professionell idrott är det svåraste som finns. Svårare än allt jag gjort i affärsvärlden. Därför vore det allra störst. Jag är också övertygad om att vi har laget som kan vinna. Och kan göra det nu, säger han.

Den har eventuella synpunkter på den sortens uttalanden kan alltid hör av sig med motargument.

Ted Leonsis är en modern chef som med koll på modern teknik och aversioner mot traditionella hierarkier. Han skriver egna bloggen ”Ted’s take” – företrädesvis om Capitals – och svarar enligt egen utsago på alla e-mail han får (”även de som börjar med ’hej din skit”....). Och ser man honom i Verizon Center, där han alltid sitter på en vanlig läktarplats i sin Capitals-tröja, är han tillgänglig för diskussioner.

Hyllar sin svenske stjärna

Jag sprang förra året på honom utanför lagets omklädningsrum och frågade förstås hur han ser på den svenske stjärna han betalar lön åt, Nicklas Bäckström.

– Åh, Nicklas. Vi älskar honom. Han var en pojke när han kom hit, men har snabbt blivit en man.

Själv var Ted Leonsis en olycklig flygpassagerare men blev snabbt en av världens lyckligaste människor.