Stanley Cup – en blågul fest

Bjurman: Tre svenskar som kan bli skyttekungar

Foto: Scanpix/AP
HOCKEY

NASHVILLE. Stanley Cup-slutspelet håller på att utvecklas till en rungande svenskfest

Innan nattens matcher toppades målligan av blågula trion Nicklas Bäckström, Henrik Zetterberg och Mikael Samuelsson

Och går deras lag bara vidare har de alla chansen att bli playoff-krigets skyttekungar.

För den som månar om svenska NHL-spelares väl och ve har statistiken från Stanley Cup-slutspelets första tio dagar varit upplyftande läsning.

En svensk leder plus/-tabellen, vi har en delad tredjeplats i assistligan och av de fem som samlat ihop flest poäng är tre svenskar.

Allra kungligast är det dock att kolla på den mest prestigefyllda av alla individuella race – målligan.

Innan nattens matcher delades första­platsen av de tre som hade hunnit göra fem mål – och de var allesamman svenskar.

Och nej, det är ingen tillfällighet att just Nicklas Bäckström, Henrik Zetterberg och Mikael Samuelsson befinner sig där uppe.

Zetterberg har fått kliva fram

I takt med att motståndarna mer eller mindre börjat punktmarkera radarpartnern Alexander Ovetjkin har en sån som Bäckström mer eller mindre tvingats skjuta mer och till hela Montreals allmänna frustration har det visat sig att han är lika bra på det som på att servera ”Ovie” perfekta passningar. I match nummer två gjorde han de facto hat trick, och rundade av med att sätta den avgörande sudden death-pucken

I Detroit är det på samma sätt en vildögd Zetterberg som fått kliva fram och ta det tunga ansvaret när det kärvat mot hungriga, svårspelade Phoenix. Han har slitit hårdare än alla andra, han har drivit på och han har visat killer-instinkt framför Coyotes-kassen i exakt rätt lägen. Nästan samtliga mål han gjort har faktiskt varit matchavgörande.

Samuelsson lyfter sig alltid i playoff

Samuelsson framstår måhända som jokern i den här blågula skyttekungs­leken, men bara om man saknar koll på vad han egentligen är för spelare. ”Samme” har alltid gjort viktiga mål och lyfter sig alltid i playoff, i synnerhet när det – som nu – tar emot en smula för mer namnkunniga lagkamrater.

Skulle Washington, Detroit och Vancouver gå vidare – och förutsättningarna är goda i samtliga fall – är jag säker på att trions succé fortsätter och i så fall blir det verkligen ett blågult Stanley Cup-slutspel

.

FAKTA

SENASTE NYTT:

En annan svensk som skulle kunna utmana i samma race är Patric Hörnqvist.

Men Nashvilles bästa målskytt har typiskt nog gått sönder lagom till sitt första slutspel och missade i natt den fjärde matchen mot Chicago.

– Det är helt värdelöst. Jag börjar bli riktigt ledsen, det är ju nu man vill spela, säger han dystert när jag springer på honom i Bridgestone Arena

I natt kan Washington avgöra sin serie mot Canadiens och Nicklas Bäckström vill inget hellre.

– Vi har ingen lust att åka tillbaka till Montreal, det är dags att vinna hemma i Verizon nu, konstaterar han.

För Detroit väntar bortamatch i den jämna serien mot Phoenix tidigt i morgon bitti och trots det svårbemästrade motståndet har svensklaget från Michigan gott hopp om att kunna skaffa sig slagläge.

– De är bra, men det känns som att vi kommit på hur vi ska spela mot dem nu, meddelar Johan Franzén.

STÄLLNINGEN INFÖR NATTENS MATCHER:

Washington–Montreal 3–1, Philadelphia–New Jersey 3–1, Boston–Buffalo 3–1, Pittsburgh–Ottawa 3–1, San José–Colorado 2–2, Nashville–Chicago 2–1, Los Angeles–Vancouver 2–2, Detroit–Phoenix 2–2.